Чорновiл — раз...

27.12.2013
Чорновiл — раз...

«Брат за брата проти ката!», «Один за всіх і всі за одного!» З такими гаслами журналісти вчора пікетували будівлю Міністерства внутрішніх справ, вимагаючи покарати винних у нападі на свою колегу Тетяну Чорновол. Із самого зранку «євромайданівці» та представники ЗМІ зустрічали працівників МВС, що прийшли на роботу, і, показуючи їм фотографію жорстоко побитої Тетяни, запитували: що ви про це думаєте? Більшість відмовчувалася, поспішаючи проскочити через прохідну.

Почути слова співчуття від міністра Віталія Захарченка, якому Майдан уже майже місяць адресує вимогу відставки, не вдалося. На зустріч із депутатами від опозиції, які пройшли всередину будівлі, він не з’явився. Нардепів зустріли перший заступник міністра Віктор Дубовик та заступник начальника головного слідчого управління Олег Татаров. До речі, як повідомив БЮТівець Бригинець, саме за наказом Дубовика до Києва звезли бійців «Беркута» з усієї України.

Єдиним результатом зустрічі виявилося те, що МВС перекваліфіковувало напад на Чорновол з «хуліганства» на «завдання тяжких тілесних ушкоджень». Чому не «замах на вбивство»? Бо, мовляв, тоді всі попередні слідчі дії буде визнано неправомочними. На думку опозиціонерів, це спосіб затягнути розслідування. Більше того, за словами учасників зустрічі, серед п’яти основних версій нападу на Тетяну міліція навіть не розглядає, що це було пов’язано з її журналістською діяльністю.

Станом на вчора за підозрою в причетності до побиття активістки було затримано двох чоловіків. Нагадаємо, згідно із записом відеореєстратора, нападників було троє. Ще одного — Сергія Котенка 1984 р.н. — оголошено в розшук. Цікаво, що саме на нього було зареєстровано після афери з купівлею–продажем телеканал ТВі.

Один із затриманих, Андрій Насіковський, спершу проходив свідком, позаяк у ніч нападу Котенко ночував у нього в Броварах. Проте згодом його перекваліфікували на підозрюваного. Андрій вважає, що, не знайшовши Котенка, справу намагаються «повісити» на нього та другого заарештованого Олександра Храмцова. Саме на його ім’я зареєстрований Porsche Cayenne, в якому нападники наздогнали Чорновол. Саму машину знайшли позавчора ввечерi в Броварах. Храмцов запевняє, що продав її півроку тому Котенкові.

Тим часом більшість колег Тетяни та «євромайданівців» не сумніваються, що відповідальність за її побиття лежить на владі. Конкретно — на Захарченкові та Президенті Януковичі, «відповідальному за злочини проти журналістів», як заявив голова Незалежної медіапрофспілки Юрій Луканов. Водночас джерела «УМ» стверджують, буцімто Янукович після побиття Тетяни викликав до себе Захарченка і запитав, чи причетний міністр до цього інциденту. Той заперечив.

Не дочекавшись від міністра рішення, достойного офіцера, мітингувальники прийшли пікетувати його будинок. Саме той, про який за кілька годин до нападу написала Чорновол. Тим часом Тетянi роблять пластичні операцiї. Лiкарi намагаються врятувати око.

ПОПРАВКА

Як повідомив гендиректор «Укрінформу» Олександр Децик, анонс брифінгу заст. начальника ГСУ МВС Татарова з приводу розслідування побиття Чорновол з’явився на сайті агенції 25 грудня, за годину до початку заходу. Той факт, що анонс було датовано 24 грудня (тобто до побиття), був пов’язаний із технічним збоєм і не свідчить про те, що прес–конференцію було заплановано ще до нападу на Тетяну.