«Росiяни — сусiди по готелю — вiтали наших медалiстiв»

24.12.2013
«Росiяни — сусiди по готелю — вiтали наших медалiстiв»

Стрiльба Дмитра Пiдручного. (з сайта www.Ladigetto.it.)

Намагаючись не відставати від своїх старших «родичів» — олімпіад, «батьки» універсіад прагнуть проводити свої дітища також на найвищому рівні. Попри те, що італійська провінція Трентіно готувалася до Студентських iгор–2013 в екстреному порядку, 26–та Універсіада пройшла «на відмінно». «Змагання та побут були організовані просто чудово, хоча часу в італійців для підготовки було не надто багато», — розповіла «УМ» учасниця форуму, студентка Білоцерківського аграрного університету, біатлоністка Яна Бондар.

Нагадаємо, що через фінансові проблеми словенський Марібор відмовився від проведення Універсіади–2013. Відтак, готуючись до змагань, керівники місцевого оргкомітету були змушені відступити від традиційного плану. «Це була Універсіада інновацій, витривалості та гармонії. Універсіада громади. Громади провінції Трентіно з її десятьма селами та п’ятьма долинами, яка стала глобальним селищем для учасників змагань», — прокоментував відсутність єдиного студентського центру президент місцевого оргкомітету Серджіо Анесі.

Кожна студентська збірна мала жити в окремому готелі. При цьому майже вся українська команда була розквартирована в одному примiщенні з росіянами. Проте, за словами Яни Бондар, жодних незручностей не було. Навпаки, щоразу, як хтось з українців вигравав медаль, російські студенти їх обов’язково вітали. «Ніяких розбіжностей у нас ні з росіянами, ні з білорусами немає. Ми всі, як одна сім’я», — зауважила Бондар, яка допомогла українській змішаній естафеті біатлоністів виграти «срібло».

Та в голосі Яни відчуваються й сумні нотки: «Скажу відверто, своїм виступом я не надто задоволена. Засмучена, що залишилася без індивідуальної нагороди, та й у естафеті хотілося виграти «золото».

Майбутній аграрій зазначає, що на Універсіаді в Трентіно зібралися доволі сильні біатлоністи, серед яких була чимала кількість учасників та призерів Кубка світу, котрі активно готуються до Олімпіади в Сочі.

Утім це не завадило представникам вітчизняного біатлону одного разу піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу. У перед­останній день змагань студент Тернопільського національного педагогічного університету Дмитро Підручний, на рахунку якого вже були спринтерська «бронза» та «срібло» змішаної естафети, виграв 15–кілометрову гонку з мас–стартом.

Загалом, на Універсіаді–2013 вітчизняні стріляючі лижники здобули п’ять нагород. Останню з них — «бронзу» мас–старту — виборола Ірина Варвинець iз Чернігівського педуніверситету.

Успішними видалися Студентські iгри для наших лижниць, на рахунку яких чотири відзнаки. До трьох із них безпосереднє відношення має львів’янка Катерина Григоренко. Вона тріумфувала на дистанцiї 5 км вільним стилем та разом iз партнерками (Мариною Анцибор i Катериною Сердюк) виграла естафету 3 х 5 км.

Відтак, завоювавши дев’ять нагород (3 «золота», 3 «срібла» та 3 «бронзи»), українські студенти посіли в медальному заліку Трентіно–2013 восьму позицію. Першими фінішували росіяни (15–16–19), другими — поляки (10–10–3), третіми — студенти з Південної Кореї (8–9–7).

ХОКЕЙ. УНІВЕРСІАДА

На чоловічому хокейному турнірі Універсіади збірна України посіла дев’яте місце поміж 12 команд–учасниць. Після двох поразок на старті групового турніру (Казахстану — 2:4, Канаді — 0:11) надалі підопічні Сергія Лубніна лише вигравали. У групі «синьо–жовті» посіли третє місце, обігравши японців за булітами — 4:3. У «пульці» за 9–12 місця наші розбили британців — 14:1, а завершили турнір на мажорній ноті перемогою над шведами — 6:5 в овертаймі (1:0, 2:2, 2:3, 1:0). На 62–й хвилині вирішальну шайбу при грі в більшості закинув «білий барс» Володимир Алексюк із передачі «сокола» Євгена Секірка. Голеадор записаний як студент Чернігівського педінституту, асистент — Сумського.

У фіналі канадці перемогли Казахстан — 6:2, а в матчі за «бронзу» росіяни з таким самим рахунком здолали команду США.

«Золото» в жінок здобули також представниці Канади, які обіграли студенток із Росії — 5:0.

 

ХОКЕЙ. УКРАЇНА

Календарні поєдинки чемпіонату України між «Вінницькими гайдамаками» та столичним «Компаньйоном», заплановані на 23–24 грудня, можуть не відбутися з вини приймаючої сторони. Напередодні на адресу київського клубу надійшов офіційний лист, у якому директор «Гайдамаків» Валерій Лук’янець повідомив, що вінничани не можуть гарантувати проведення матчів через незадовільне фінансове становище.

Ігри першого кола між цими командами, як іще кілька матчів за участю аутсайдерів, не відбулися через перенесення. Тоді «Гайдамаки» заздалегідь повідомили про неможливість прибуття на поєдинки до Києва.

Учора також стало відомо, що через борги на матч із «Генералами» можуть не вийти хокеїсти «Сокола».

* * *

Товариські матчі. «Компаньйон» — «Леви» — 3:2, 6:3, «Донбас» — «Білий барс» — 2:0 (Якуценя — 2, гра складалася з двох періодів).

* * *

У спарингу з «Барсом» ворота «Донбасу» захищав новачок команди Сергій Гайдученко. Напередодні 24–річний голкіпер підписав із донеччанами контракт, аби виступати за клуб у КХЛ. Досі уродженець Києва грав у найсильнішій російській лізі за «Локомотив» (Ярославль), ЦСКА (Москва), «Металург» (Новокузнецьк), останній сезон — за «Сибір» (Новосибірськ).

Хоча Гайдученко має російський паспорт, сайт «Донбасу» називає його кандидатом до збірної України.