Нечасті гості

24.12.2013
Нечасті гості

За виступами Наталі Попової уважно стежив її наставник, олімпійський чемпіон Віктор Петренко. (УНІАН.)

Після тривалого «консерваційного» періоду, коли українське фігурне катання нагадувало напівзруйноване підприємство, цей вид спорту знову почав привертати увагу держави та спонсорiв. Принаймні такий висновок можна зробити з відкритого чемпіонату країни, котрий 18—21 грудня відбувся в столичному Палаці спорту. Турнір під назвою «Юкрейніен оупен–2013» було організовано за всіма стандартами Міжнародного союзу ковзанярів, відтак вiн подарував не тільки приємне оку видовище, а й напружену спортивну боротьбу. В якій, як афішувала головний тренер нацiональної збірної Марина Амірханова, мали визначитися імена тих, хто в лютому представлятиме Україну на зимових Олiмпiйських іграх у Сочі.

Щоправда, як дізналася «УМ» iз власних джерел, остаточний список українських фігуристів–учасників Олімпіади буде затверджений не просто на основi турнiрних таблиць, а на президії федерації. І якщо в одиночному катанні та танцях на льоду у тренерської ради навряд чи можуть виникнути проблеми з вибором, адже перевага «одиночників» Якова Годорожі й Наталі Попової, а також танцювальної пари Шивон Хікін–Кенеді/Дмитро Дунь над своїми «домашніми» опонентами доволі велика, то під час вибору спортивної пари можуть виникнути палкі дебати.

Рiч у тім, що між ки­ївською парою Юрій Ру­дик/Юлія Лаврентьєва та дніпропетровцями Романом Таланом /Єли­заветою Усманцевою на «Юкрейніен оупен» зав’язалося напружене суперництво. За підсумками короткої програми два тандеми отримали однакову суму балів. Як розповів наставник столичних фігуристів Дмитро Шкідченко, така ситуація трапляється досить рідко — один–два рази на сезон.

Відтак доля чемпіонства вирішилася в довільній програмі, яку впевненіше відкатали Рудик та Лаврентьєва. «У перший день у їхньому прокаті відчувалася деяка нервозність, — коментує виступ своїх підопічних Дмитро Шкідченко. — Не до кінця залікована травма партнерки не дозволила повністю розкритися. Проте сьогодні відступати було нікуди».

За словами наставника новоспечених чемпіонів країни, у вирішальний момент його пара почувалася весело й бадьоро, не в останню чергу завдяки підтримці рідних стін. Натомість їхні опоненти з Дніпропетровська виглядали скутими, що вилилося в падіння Романа під час виконання одного зі стрибкових елементів.

«Коли чемпіонат України проходить у тренувальних залах, де немає трибун, — це неабияк тисне на спортсменів. Нинішні ж змагання пройшли на найвищому рівні, за що хочеться подякувати нашій федерації та спортивному міні­стерству», — зауважив Шкідченко. Наставник зізнався, що для його вихованців лід столичного Палацу спорту є щасливим. Щоправда, на арені ПС українські фігуристи з’являються дуже рідко — попередній вихід українських майстрів фігурного катання на лід головної критої арени країни датований далеким 2004 роком.

Реанімаційні заходи з відродження українського фігурного катання пов’язані з приходом до керма федерації молодого та амбітного Євгена Ларіна, який днями заявив про бажання провести в Україні чемпіонат Європи. Відтак «Юкрейніен оупен», де змагалися спортсмени з 15 країн і працювала міжнародна бригада суддів, став своєрідним тестом України на організаційну зрілість. «Тут ми побачили реальну картину, що склалася в нашому фігурному катанні», — каже Дмитро Шкідченко.

Відзначимо, що після тривалої перерви українські фігуристи будуть представлені на «білих» Іграх в усiх дисциплiнах «фiгурки». Хо­ча, слід визнати, поборотися за олімпійські медалі 2014 року їм навряд чи вдасться. Зате на відкритому чемпіонаті України наші співвітчизники тріумфували у трьох із чотирьох номінацій.

ТАБЛО

 

Відкритий чемпіонат України — «Юкрейніен оупен–2013»

Чоловіки. 1. Годорожа — 201,6 балів. 2. Резніченко — 190,5. 3. Павлов (усі — Україна) — 177,18.

Жінки. 1. Попова (Україна) — 151,4. 2. Ставицька (Росія) — 148,5. 3. Максвелл (Люксембург) — 140,22.

Парне катання. 1. Лаврентьєва/Рудик — 151,53. 2. Воєводіна/Акулов (Росія) — 149,6. 3. Усманцева/Талан (Україна) — 141,64.

Танцювальні пари. 1. Злобіна/Ситніков (Азербайджан) — 158,8. 2. Шторк/Ранд (Естонія) — 137,9. 3. Хікін–Кенеді/Дунь (Україна) — 137,0… 5. Фроленкова/Никифоров (Україна) — 127,7...