ХРОНІКА

20.12.2013

Футбол

Збори представників клубів Української прем’єр–ліги позавчора знову не відбулися через відсутність кворуму. Саме це зібрання мало б ухвалити рішення щодо перерахування очок у турнірній таблиці після зняття з чемпіонату київського «Арсеналу». При цьому на сайті «канонірів» з’явилося повідомлення про намір повернутися в першість України та появу зацікавленого закордонного інвестора. А львівські «Карпати», нагадаємо, виступають за ліквідацію УПЛ як такої.

Збори членів УПЛ вважаються легітимними в разі участі 11 клубних представників. У середу до Будинку футболу не прибули делегати «Динамо», «Дніпра», «Волині», «Карпат» і «Таврії». На засіданні не було навіть президента УПЛ Віталія Данилова.

Обурений гендиректор «Шахтаря» Сергій Палкін висловив думку, що регламент УПЛ слід змінити таким чином, аби можна було працювати незалежно від так званого «пулу Коломойського».

* * *

На засіданні виконавчого комітету УЄФА в Більбао затвердили формат відбору на чемпіонат Європи 2016 року та кваліфікації на цей турнір. Євро–2016 пройде з 10 червня по 10 липня у Франції. Господарі потрапляють до фінальної частини автоматично. Це буде перше Євро, у фінальній стадії якого візьмуть участь 24 збірні.

На стадії відбору 53 команди поділять на дев’ять груп. Перші–другі місця та найкраща команда з третіх місць кваліфікуються напряму; ще чотирьох учасників буде визначено у «плей–оф» за участю решти збірних, які посядуть треті місця у групах.

Жеребкування кваліфікації відбудеться 23 лютого 2014 року в Ніцці. Початок відбору — 7 вересня наступного року. Щоб уболівальники мали змогу побачити більше відбіркових поєдинків у прямому ефірі, замість одного ігрового дня впродовж «тижня футболу» буде три такі дні — наприклад, 7, 8, 9 вересня, 2, 10, 11 жовтня і т.д.

* * *

Клубний чемпіонат світу (Марокко). Другий півфінал. «Раджа Касабланка» (Марокко) — «Атлетико Мінейро» (Бразилія) — 3:1 (Яжур, 51; Мутуалі, 84 (пен.); Мабіде, 90+4 — Роналдіньйо, 63).

За п’яте місце: «Монтеррей» (Мексика) — «Аль–Ахлі» (Єгипет) — 5:1.

Фінал: «Раджа Касабланка» — «Баварія» (21 грудня).

* * *

Кубок англійської ліги. 1/4 фіналу. «Тоттенхем» — «Вест Хем» — 1:2, «Сток Сіті» — «Манчестер юн.» — 0:2.

* * *

Кубок Іспанії. 1/16 фіналу. «Атлетико» — «Сант–Андреу» — 2:1 (перший матч — 4:0), «Бетіс» — «Льєйда» — 2:2 (2:1), «Реал Сосьєдад» — «Альхесірас» — 4:0 (1:1), «Альмерія» — «Лас–Пальмас» — 0:0 (3:1), «Реал» — «Олімпік де Хатіва» — 2:0 (0:0), «Севілья» — «Расинг» — 0:2 (1:0).

* * *

Кубок Італії. 1/8 фіналу. «Ювентус» — «Авелліно» — 3:0.

* * *

Кубок французької ліги. 1/8 фіналу. «Ліон» — «Реймс» — 3:2, «Ніцца» — «Сошо» — 3:0, «Евіан» — «Бастія» — 2:1, «Ренн» — «Бордо» — 1:2, «Марсель» — «Тулуза» — 2:1, «ПСЖ» — «Сент–Етьєн» — 2:1 (дод. час), «Труа» — «Тур» — 3:2, «Нант» — «Осер» — 1:0.

Бокс

Чемпіон світу 2011 року серед аматорів у середній вазі Євген Хитров вдало дебютував на професіональному рингу, нокаутувавши в першому раунді американця Крістіана Наву. Щоправда, суперник українця із восьми своїх боїв на профі–рингу доти програв аж п’ять.

Хитров став четвертим боксером із золотого складу збірної України, що перейшов у професіонали (після Шелестюка, Ломаченка й Усика).

* * *

Володимир Кличко має намір завоювати титул чемпіона світу в суперважкій вазі за версією WBC, який досі належав його братові. Про це Кличко–молодший заявив в інтерв’ю газеті «Більд». Нагадаємо, цього тижня Віталій оголосив про відхід зі спорту (можливо, тимчасовий) і замість повноцінного пояса отримав від WBC звання «почесного чемпіона».