Революція на воді

19.12.2013
Революція на воді

Андрій Говоров виграв континентальне «золото»–2013 на 50 м батерфляєм на «короткій» воді. (Рейтер.)

Уперше про Дарину Зевіну та Андрія Говорова плавальний світ дізнався в 2010 році, коли обоє цих спортсменів здобули «золото» І Юнацьких олімпійських ігор. Власне, той успіх став вершиною їхньої юніорської кар’єри. «На молодіжній арені ми виграли все, що тільки можливо», — каже наставник та батько Даші Юрій Зевін. Водночас похвалитися серйозними здобутками на дорослих змаганнях 19–річній киянці наразі важко. Якщо на «короткій» воді (25 м) Дарина зібрала чималу колекцію нагород, нещодавно поповнивши свій доробок «золотом» та «бронзою» ЧЄ, то в олімпійському басейні в її активі є лише «срібло» Універсіади–2013. «Наразі ми ще не готові підкорювати нові висоти, й щось прогнозувати я теж не можу. Перед собою ми завдання поставили, але що буде — не знаю. Жіночий спорт непередбачуваний», — каже Юрій Михайлович.

Допомога з–за кордону

Попри те, що на календарі кінець року, сезон у плавців, можна сказати, лише почався, адже живуть вони від вересня до вересня. Відтак головний старт поточного спортивного року — чемпіонат Європи з водних видів спорту, який відбудеться влітку 2014 року в Берліні, — попереду.

Вочевидь за підсумками цього турніру мають з’явитися й проміжні висновки роботи нового очільника національної збірної Андрія Сердінова, підопічні якого залишилися без нагород на цьогорічному чемпіонаті світу в Барселоні. Проте, як заявили у Федерації плавання України, вся їхня робота спрямована на підкорення медальних вершин Ігор–2016 року в Ріо–де–Жанейро.

Нагадаємо, що Андрій Сердінов замінив на посту головного тренера національної збірної з плавання Сергія Бондаря, якому в олімпійському Лондоні зі своїми підопічними не вдалося виграти жодної медалі. До слова, нещодавно змінився у Федерації плавання України й президент — місце дипломата Олега Дьоміна посів спортивний менеджер Дмитро Качуровський.

Власне, згідно з новим «мейнстрімом» ФПУ, готуватися до майбутньої Олімпіади українські плавці будуть під орудою чи наглядом знаних іноземних спеціалістів за кордоном. Щоправда, не всі наші провідні спортсмени поспішають пристати на цю пропозицію. «Нині у світі склалася така тенденція, що практично кожен може тренуватися за межами своєї країни, — каже в коментарі «УМ» Юрій Зевін. — Однак, порадившись із Дариною, вирішили, що її серце живе в Києві, тому вона залишиться на батьківщині». Утім наставник Зевіної зауважує, що задля урізноманітнення монотонного тренувального процесу в наступному році вони зі своєю підопічною планують провести збори в ПАР у співпраці з іменитим «коучем» Гремом Хіллом, який привів Чада Ле Кло до «золота» Олімпіади–2012.

Водночас Андрій Говоров уже тренується з Андреа Де Ніно і може похвалитися низкою встановлених на нещодавньому ЧЄ рекордів України.

«Особливо нас тішить його «бронза» на 50 м кролем, оскільки ця дистанція входить до олімпійської програми», — оцінює виступ лідера збірної, який також виграв і «золото» на 50 м батерфляєм, державний тренер Андрій Власков.

Водночас Сергій Фролов, який перейшов під крило француза Фабріса Пелеріна, не зміг піднятися на п’єдестал данського ЧЄ, хоча на минулорічному форумі аналогічного штибу виграв «срібло» на 1,5 км. «У Сергія повністю змінилася техніка плавання, але, слід визнати, на останніх 300 метрах він мав би пливти швидше», — так держтренер прокоментував підсумкову, п’яту, сходинку Фролова на континентальній першості.

Далеко не найкращим вийшов виступ у Данії Анастасії Малявіної, яка віднедавна переїхала до США задля тренувань у групі відомого Девіда Сало. Якщо на ЧС серед юніорів Настя стала віце–чемпіонкою на дистанції 200 м брасом, то на дорослому чемпіонатi континенту вона залишилася далеко за межами фінальної вісімки. «Дійти за два місяці суттєвого прогресу неможливо. Дівчатам потрібно втягнутися у нові, кардинально інші, умови тренування», — пояснив американський наставник, який у ці дні в Києві проводить освітні семінари. Як розповів «УМ» Андрій Власков, співпрацюючи з іноземними спеціалістами, ФПУ перш за все хоче, аби наші тренери отримали якомога більше інформації про сучасні методи підготовки плавців.

Конфлікт інтересів

Цікаво, що керівництво ФПУ планувало відправити до США й Вікторію Солнцеву, українську брасистку, яку називають новою зірочкою світового плавання. Проте її батьки категорично відмовилися від такої ідеї. Власне, сім’я 15–річної плавчині повністю задоволена співпрацею їхньої доньки з українським спеціалістом Сергієм Бондарем, під орудою якого Вікторія здобула титул однієї з найперспективніших молодих плавчинь світу. На її рахунку — «золото» та «срібло» цьогорічного юніорського ЧС та високі п’яті й шості місця на дорослому ЧС–2013 в Барселоні, де вона оновила низку національних рекордів.

Тож досить дивно виглядав факт відсутності цієї спортсменки серед числа 16 учасників ЧЄ. «Вона відмовилася їхати на цей турнір, тому що мене не включили до офіційної делегації на змагання», — пояснив її особистий наставник Сергій Бондар.

Чому так сталося? «У нас є інформація, що Бондар проводить перемовини щодо продажу Солнцевої до іншої країни. І федерація не планує йому в цьому сприяти», — прокоментував «УМ» ситуацію держтренер Андрій Власков.

Щоправда, екс–наставник національної команди каже, що це неправда, й причинами протистояння називає старий конфлікт, який зародився у час, коли він очолював збірну українських плавців. «Як я можу займатися переходом неповнолітньої спортсменки, якщо в неї є батьки. Я для неї — не тато, не опікун, а просто тренер», — апелює до опонентів пан Бондар. За словами наставника, він продовжує працювати з Вікторією. «Комерційних змагань, де нас хочуть бачити, багато. Натомість за обставин, які нині склалися, виступати за національну збірну спортсменка не буде», — наголосив Сергій Бондар.

Схоже, іти назустріч одна одній конфліктуючі сторони наразі не збираються. Водночас Андрій Власков наголосив: «Для Вікторії Солнцевої двері до збірної відчинені. Федерація створила й запропонувала їй усі необхідні умови».