Стежкою, яку протоптав Шуфрич

17.12.2013

На довиборах до Верховної Ради «не дотягли» по двох черкаських округах — 194 (Черкаси) та 197 (Канів) — явка виборців 43 відсотки. Цього разу переможцями перегонів стали самовисуванець Михайло Поплавський та опозиціонер Леонід Даценко, який торік на виборах до ВР хоч і набрав більшість голосів, але не був визнаний народним депутатом.

Цікаво, що в Черкасах , як і в липні 2001 року, все повернулося на круги своя. Тоді по 201–му округу до Верховної Ради пройшов Нестор Шуфрич, який «десантувався» у місті на Дніпрі тільки напередодні й після голосування багато говорили про двадцятигривневий підкуп виборців за одну «душу». Цього разу стежкою Шуфрича пішли у 194–му окрузі, де у двобої зійшлися опозиціонер Микола Булатецький, який торік на виборах до ВР набрав на 12 тисяч голосів виборців більше, але за рішенням ЦВК не був визнаний переможцем, та співочий ректор Михайло Поплавський, який теж не є черкащанином і з’явився у місті два місяці тому та разом зі своєю командою заповзято почав зустрічатися з виборцями.

Серед порушень на обох черкаських округах спостерігачі громадянської мережі «ОПОРА» зафіксували неточні списки, недопущення на дільниці спостерігачів від опозиції, видачу бюлетенів без паспортів, винесення бюлетенів за межі виборчої дільниці, підвезення виборців групами по 20–30 осіб, підозрілі голосування на дому, виявлення липових спостерігачів–журналістів та ручок із чорнилом, яке зникає, роботу «пірамід» зi скуповування голосів (одна з організаторок, яку взяли на гарячому, навіть спробувала з’їсти список виборців).

Микола Булатецький зазначає, що за зняття з перегонів йому пропонували 5 млн. доларів, але він не взяв ці гроші. «На підкуп моїх виборців достатньо було 3 млн. доларів. На підкуп виборів Президента потрібно буде всього 870 млн., і Янукович буде правити нами далі», — заявляє пан Микола.

До речі, у ліфтах черкаських багатоповерхівок на пам’ять про довибори по 194–му округу залишилися дзеркала з написом: «Усміхніться! Михайло Поплавський!».