Клондайк із відходів

12.12.2013

Кілька разів вдавалися до протесту жителі села Стецьківка Сумського району. Навіть перекривали міжнародну трасу Суми—Курськ, створюючи затор із кількох десятків автівок. Робили це в стилі флеш–мобу: кільканадцять сельчан безперервно переходили вулицю на пішохідному переході — машини мусили стояти.

Збурення викликало те, що невідомі люди на авто з донецькими номерами заїхали технікою на старе сміттєзвалище і почали на ньому «розкопки». Місцеві мешканці припустили, що так можуть вирити щось небезпечне, навіть, імовірно, поховані тут залишки ртуті. Відповідно, руйнація звалища завдасть шкоди сільському довкіллю. Люди погрожували спалити техніку, якою знімали ґрунт. Копачі, у свою чергу, посилалися на дозволи, які буцімто мають.

Зверталися до міліції, до посадовців, але до реальних дій першими вдалися екологи. «Ніяких дозволів ці люди не мали, це чиста «махновщина», — каже заступник начальника Державної екологічної інспекції в Сумській області Олександр Уваров. — Утiм не слід перебільшувати, стверджуючи, що ситуація здатна спричинити екологічну катастрофу. Так, ми зафіксували фонове зростання вмісту важких металів, але це не якісь високі показники. Зробити аналіз підземних водних горизонтів не можна: звалище старе, не функціонує вже майже тридцять років. Проте саме завдяки його віку розуміємо, що там немає звичного нині пластику, в рази менше скла, ніж у сучасних звалищах. І про якісь шкідливі схови не йдеться. Думаю, діяли звичайні металошукачі».

Руйнівні роботи екологи зупинили. Нині необхідна додаткова рекультивація, відновлення поверхневого шару ґрунту, аби не допустити інфільтрації. «Ми дали припис райдержадміністрації, — каже пан Уваров, — передали матеріали до органів правопорядку, справа за ними».

Заступник голови Сумської районної адміністрації Віктор Федорченко спілкувався з «УМ» після чергового виїзду на місце стецьківських подій. Дане питання, повідомив він, уже розглянули на сесії обласної ради, справою займається прокуратура. «А далі все залежить від громади, яка має об’єднатися з правоохоронними органами і контролювати недоторканість звалища».

До речі, кажуть, у конфлікті мали місце й «бізнесові» інтереси. Бо потроху пошуками металу на старому сміттєсховищі ніби займалися місцеві мешканці. А от коли прибули чужаки та почали діяти з «розмахом», вони обурилися.

У будь–якому разі техніку копачів уже прибрали. Міліція пропонує владі встановити шлагбаум на дорозі до звалища. Поки ж відкрито кримінальне провадження за статтею «забруднення або псування земель», ведется досудове слідство.