НОВИНИ ПЛЮС

12.12.2013

Уругвай легалізував марихуану

Уругвай став першою державою у світі, яка повністю легалізувала марихуану. Проте держава контролюватиме продаж цього легкого наркотика. Після 12–годинних дебатів 16 сенаторів при 13 «проти» проголосували за підтриманий урядом законопроект про дозвіл продавати, вирощувати та вживати марихуану, повідомляє «Рейтер». Очікується, що закон набуде чинності не раніше квітня.

Уругвайцям, старшим 18 років, дозволять продавати до 40 грамів препарату на місяць за ціною один долар США за один грам. Його «вулична» ціна нині становить півтора долара за грам. Вільний продаж не стосуватиметься туристів. Комерційне вирощування «травки» та її продаж великими партіями контролюватиме держава. Ідеологом легалізації марихуани є син президента країни Хосе Мухіка.

Пожежа на китайському базарі

Щонайменше 16 осіб загинули та ще п’ятеро отримали поранення у ніч на середу на фруктовому ринку китайського міста Шеньчжень у провінції Гуандун, повідомляє агенція «Сіньхуа». У гасінні пожежі брали участь більше сотні вогнеборців. Після приборкання вогню шукають можливих інших загиблих чи потерпілих. Причину пожежі ще не встановлено.

Лінивий Конгрес

Конгрес США вже давно не був настільки бездіяльним, як цього року, впродовж якого ухвалив лише 56 законів, повідомляє «Ассошіейтед пресс». Попередній рекорд бездіяльності було встановлено 1985 року, але навіть тоді було прийнято 88 законів. Американські парламентарії списують усе на довге протистояння з президентом щодо держборгу США.

Невисоку продуктивність законодавців також пояснюють гострим протистоянням між двома палатами Конгресу. Щоб бути ухваленим, закон спершу мають схвалити Палата представників і Сенат, але кожну з цих палат контролюють представники Демократичної і Республіканської партій. Наприклад, республіканці, які контролюють Палату представників, 46 разів голосували за закон, яким скасовують реформу системи охорони здоров’я, запропоновану Бараком Обамою. І кожного разу закон відхиляв Сенат, в якому домінують демократи. У свою чергу, «демократичний» Сенат схвалив багато соціальних законів, наприклад, про підвищення мінімальної зарплати, але всі вони були «спалені» Палатою представників.

В Індії не відмінять покарання за гомосексуалізм

Верховний суд Індії відмовився підтвердити рішення судової інстанції нижчого рівня про відміну заборони на гомосексуальні стосунки. На думку Верховного суду, цю норму може скасувати лише парламент, повідомляє «Франс пресс». Отож у країні надалі діятиме закон, згідно з яким гомосексуальні стосунки розцінюють як кримінальні дії. Місцева гей–спільнота вже встигла заявити про розчарування рішенням Верховного суду.

Кримінальну відповідальність за гомосексуальні стосунки було запроваджено в Індії 1960 року.

У Празі буде ялинка для собак

Влада одного з районів чеської столиці — Прага–10 — вирішила привiтати з Різдвом не лише людей, а й собак, повідомляє сайт Чеського радіо. У Герольдових садах буде встановлено ялинку для чотирилапих. Її прикрасять гірляндами з собачих делікатесів, а під ялинкою розкладуть різноманітні собачі подарунки. Урочисте відкриття ялинки відбудеться 18 грудня. «Собачі гуляння» триватимуть з обіду до вечора. Також біля цієї ялинки власники собак зможуть зробити пожертвування притулкам, у яких утримують бездомних тварин.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>