Путін зробив собі новий рупор

11.12.2013
Путін зробив собі новий рупор

Плакат з нечисленних у Москві мітингів.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про ліквідацію однієї з найбільших та найстаріших російських інформаційних агенцій — РІА «Новості». На її базі буде створено Міжнародну інформаційну агенцію «Росія сьогодні», яка працюватиме головним чином для висвітлення подій у Росії для закордонної публіки. Про характер роботи нової агенції можна здогадатися вже тепер, виходячи з того, що її керівником призначено Дмитра Кисельова. Все майно ліквідованої РІА «Новості» переходить до нової агенції.

РІА «Новості» є найстарішою з існуючих нині російських мас–медіа, її було створено в перші дні Великої Вітчизняної війни під назвою «Совєтскоє інформбюро». Саме з її радіорубки зачитував диктор Левітан зведення з фронтів, які починалися словами: «От совєтского інформбюро». 1961 року була перейменована в «Агенцію преси «Новості», а 1991–го отримала теперішню назву. Щомісячна аудиторія сайту РІА «Новості» (ria.ru) перевищує 16 мільйонів відвідувачів. РІА «Новості» є холдингом, який також включає у себе агенцію економічних новин «Прайм», агенцію судової інформації РАПСі, газету «Московскіє новості», а також кількадесят інтернет–ресурсів різними мовами. Наразі не відомо, якою буде доля цих дочірнiх видань.

За інформацією Бі–Бі–Сі, наразі керівництво РІА «Новості» розіслало своїм співробітникам повідомлення, що саме ще не орієнтується у ситуації, тому просить всіх їх працювати, як і раніше. На юридичне розформування інформагенції та створення на її базі нової піде не менше двох місяців.

Указ Путіна став великою несподіванкою для переважної більшості російських ЗМІ. Кремль пояснює такий крок бажанням підвищити ефективність та понизити витрати, про що повідомив глава адміністрації президента РФ Сергій Іванов.

Окрім РІА «Новості», під ліквідацію також підпадає радіостанція «Голос Росії», все майно якої також переходить новій агенції. Більше того, у рамках підписаного позавчора указу Путіна буде реорганізовано «Російскую газєту», офіційний рупор влади, та журнал «Родіна». Ліквідації також підлягають Державний фонд телевізійних та радіопрограм і Російська книжкова палата, які входять відповідно, до складу ВГТРК, та ІТАР–ТАКС.

Російські експерти вважають, що реорганізація РІА «Новості» у медіахолдинг «Росія сьогодні» є спробою створення потужного ресурсу для ведення інформаційної війни. Керівник фонду «Громадська експертиза» Ігор Яковенко сказав у розмові з кореспондентом «Німецької хвилі»: «Створення «Росії сьогодні» можна вважати хорошою ідеєю лише у тому випадку, якщо вона перебуває у картині світу, яку бачить лише одна людина — Володимир Путін». Яковенку здається очивидним, що створення «Росії сьогодні» є реакцією Путіна на Євромайдан у Києві. Головний редактор газети «Московскій комсомолєц», який одночасно є главою комісії зі ЗМІ Громадської палати Росії, Павло Гусєв також пов’язує з Євромайданом рішення про переформатування «РІА «Новості» у холдинг. Він каже, що впродовж останніх років Росія «переживає інформаційну кризу в мовленні на зарубіжні країни, у яких дуже сильна критика російської влади».

На думку Гусєва, Кисельов якнайкраще придатний для виконання таких завдань. А на думку Ігора Яковенка, «Дмитро Кисельов є на сьогодні найбільш статусним російським державним пропагандистом, який буде керувати цією машиною з виробництва брехні». Агенція «Рейтер» у своєму вчорашньому коментарі характеризує Кисельова як «гомофоба». А російські ЗМІ сходяться на тому, що занадто ліберальній, за кремлівськими міркуваннями, агенції РІА «Новості» просто «вкоротили повідок», оскільки на чолі агенції з 2003 року стояла Світлана Миронюк, великий фахівець у галузі ЗМІ, але занадто незалежна особа як для російських реалій.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>