НОВИНИ ПЛЮС

11.12.2013

Найбільша авіакомпанія світу

Великі американські авіаперевізники «Амерікан Ейрлайнз» та «Ю–Ес Ейрлайнз» офіційно й остаточно вирішили злитися в одну, повідомили вони вчора в офіційній заяві. Отже, у США з’явиться найбільша авіакомпанія світу, яка отримає назву «Амерікан Ейрлайнз». Цей авіагігант, у якому працюватиме близько 100 тисяч співробітників, буде здійснювати 6700 рейсів на день з 330 аеропортів у понад 50 країнах світу.

Економія від злиття двох материнських компаній, згідно з офіційною заявою, складе приблизно мільярд доларів.

Вручено Нобелівські премії

Учора в Стокгольмі та Осло відбулися церемонії вручення Нобелівських премій за 2013 рік. У зв’язку з панахидою за екс–президентом ПАР Нельсоном Манделою на нобелівську церемонію не прибули спадкова принцеса Швеції Вікторія та глава уряду країни Фредрік Райнфельдт, норвезький кронпринц Хокон та глава уряду Норвегії Ерна Солберг.

Лауреатами премій цього року стали загалом 13 осіб, включно з однією організацією. Найстаріший нобеліант — 84–річний володар нагороди з фізики Пітер Хіггс, наймолодший — 57–річний Томас Зюдоф, якого відзначили у галузі медицини.

Після офіційної частини ввечері у «Блакитній залі» стокгольмської мерії відбувся традиційний бенкет за участі королівської родини та лауреатів з членами їхніх родин. Зала була оздоблена квітами, які, згідно з традицією, присилають з італійського міста Сан–Ремо, де 10 грудня 1896 року помер засновник нагороди Альфред Нобель.

Читачі «Гардіан» обрали Сноудена «людиною року»

В опитуванні на визначення «людини року», яке традиційно наприкінці кожного року проводить впливова британська газета «Гардіан», переміг колишній співробітник Агенції національної безпеки США Едвард Сноуден, який розкрив світу факти про масштабне електронне шпигування американських та британських спецслужб за громадянами та політиками багатьох країн світу. У «плебісциті» взяли участь приблизно дві тисячі читачів газети, 1445 з яких віддали свої голоси за Сноудена. Друге місце посіли з 314 голосами діячі екологічної організації «Грінпіс» Марко Вербер та Сіні Саарела, які відіграли головну роль у протесті цієї організації проти російських свердловин в Арктиці. Третім фінішував Папа Римський Франциск, якого визнали «людиною року» 153 читачі газети. До речі, вчора короткий список з 10 претендентів на звання «людина року» оприлюднив американський тижневик «Тайм». У ньому також фігурують Сноуден та Папа Франциск.

Мертве море напоять водою з Червоного

Канал завдовжки 180 км з’єднуватиме незабаром Червоне та Мертве моря. Угоду про його побудову підписали у штаб–квартирі Світового банку представники Ізраїлю, Йорданії та Палестинської автономії, аби підживити водою з Червоного моря найсолонішу у світі водойму. Вартість проекту, реалізація якого розрахована на три роки, — щонайменше 300 мільйонів євро. Мертве море, яке висихає катастрофічно швидко і може повністю зникнути через 50 років, тепер буде врятовано. Паралельно проляже трубопровід, який буде постачати питну воду мешканцям регіону.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>