ХРОНОЛОГІЯ

10.12.2013

6 грудня, п’ятниця

Ранок. Літній чоловік помер неподалік Євромайдану в Києві — тіло загиблого знайшли на даху торгового центру «Глобус» поблизу готелю «Україна».

Про те, що чоловік погано почувається, мітингувальників на Майдані повідомили невідомі. Йому на допомогу кинулися жителі табору, які також викликали на місце події карету швидкої допомоги. Але медики лише констатували смерть.

За словами очевидців, поряд із тілом стояв автомобіль, який рушив із місця, щойно до чоловіка підбігли мітингувальники.

Судово–медична експертиза встановила, що чоловік 50–55 років помер від туберкульозу легень. Це дало підстави провладним ЗМІ поширювати заголовок: «На Майдані можна заразитися туберкульозом». Раніше також ішлося про те, що на Майдан можуть «підкинути» труп для загострення обстановки.

День. Шевченківський райсуд Києва обрав максимальний запобіжний захід — утримання під вартою впродовж 60 діб — активістові «Дорожного патруля» Андрію Дзиндзі та двом його «спільникам». Їх вважають причетними до організації масових заворушень на вулиці Банковій 1 грудня.

Українська влада й опозиція погодилися на план Генсека Ради Європи Торбйорна Ягланда щодо розслідування силового розгону Євромайдану в Києві.

Вечір. Зі сцену Майдану повідомили про те, що Юлія Тимошенко в лікарні «Укрзалізниці» припинила голодування, як просили мітингувальники з Києва.

На Майдані виступили боксер Володимир Кличко і його наречена, голлівудська кінозірка Хейден Панеттьєрі.

«Беркут» та міліція взяли під контроль Київський телецентр — напередодні позачергового провладного телемарафону в студії Першого Національного каналу.

* * *

Президент Віктор Янукович, повертаючись із Китаю й зустрівшись цього дня в Сочі з Володимиром Путіним, підписав стратегічну угоду з Росією. Документ нібито включає в себе зобов’язання про приєднання України до Митного союзу, знижку на газ та великі фінансові бонуси Україні й особисто її Президентові. Про це повідомив у «Твіттері» редактор журналу The Economist Едвард Лукас, посилаючись на власні джерела. Пізніше прес–секретар Путіна спростував факт підписання таких угод. За словами Дмитра Пєскова, сторони обговорили двосторонні відносини та підготовку до засідання російсько–української міждержавної комісії в Москві.

7 грудня, субота

Мітинг у центрі Києва триває. Увечері зі сцени Майдану, звертаючись до 15 тисяч присутніх, виступили колишній президент Грузії Михаїл Саакашвілі, екс–президент Європарламенту Єжи Бузек, екс–прем’єр–міністр Молдови Влад Філат, а також депутати ЄП Ельмар Брок, Яцек Саріуш–Вольський та Хосе Ігнасіо Салафранка. «Сьогодні ви захищаєте не тільки своє майбутнє, а майбутнє всіх нас», — сказав Саакашвілі, привітавшись із мітингувальниками українською мовою. Також він відвідав штаб національного порятунку в Будинку проспілок.

8 грудня, неділя

У Маріїнському парку, починаючи з ранку, відбувався черговий мітинг «Побудуємо Європу в Україні», на який зібралося кілька тисяч прихильників Партії регіонів та влади, переважно прибулі з різних областей країни. Міліція звично не допускала на цей мітинг «сторонніх». Прибічники ПР грілися в будівлі Міні­стерства охорони здоров’я. Під вечір мітинг завершився.

День. Опозиційний «Марш мільйонів» у центрі Києва другу неділю поспіль зібрав сотні тисяч учасників, які вимагали відставки уряду й Президента. Люди цілком заповнили не лише Майдан, а й Хрещатик аж до вулиці Прорізної та інші прилеглі вулиції. Міліцейські речники на спеціальній топографічній схемі спробували довести, що більше 100 тисяч людей Майдан узимку вмістити не може.

Оголошено про потребу встановлювати опозиційні намети по всьму урядовому кварталу.

Реагуючи на тривале блокування опозицією урядового кварталу, Служба безпеки України почала розслідування у зв’язку з «діями, що спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, або на захоплення державної влади». Кримінальне прова­дження відкрито за ч. 1. ст. 109 КК, яка передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Президент Єврокомісії Жозе–Мануель Баррозу нагадав Президенту Віктору Януковичу про необхідність поважати громадянські свободи українців, проявляти стриманість та вирішити ситуацію, що виникла в Україні шляхом діалогу з опозицією.

Під вечір «свободівці» та їхні прихильники стягнули з постамента та розбили кувалдлю пам’ятник Володимиру Леніну на бульварі Тараса Шевченка, навпроти Бессарабського ринку. Значна частина мітингувальників засудила цей акт вандалізму.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>