Закони для генералів

10.12.2013

Сумські студенти та містяни, які до них приєдналися, провели пікетування обласного управління МВС. Метою пікету було з’ясування міри участі сумських «беркутівців» у розгоні мирної акції на київському Євромайдані та вимога повернути сумський «Беркут» додому. Для цього було складено відповідну петицію.

Студенти місцевих вишів спочатку поскандували біля управління «Міліція — з народом, а мусори — з уродом» і перекрили під’їзд до управління. Не отримавши відгуку, пікетувальники підійшли до входу в приміщення, погукали керівника в рупор, а потім поставили столик та стільці й вирішили провести «віртуальну» передачу звернення.

«Для цього змайстрували ляльку, яку посадили на стільчик, — розповідає «УМ» представник громадської організації «Молодіжна педагогічна спілка» Андрій Букін, — і цьому імпровізованому генералу почали читати звернення. Але хвилин за п’ять начальник управління вийшов і живе спілкування все ж відбулося».

Начальнику УМВС у Сумській області Віктору Козицькому зачитали звернення, в якому, зокрема, говориться: «Ми, сумські студенти, вимагаємо від вас, пане генерале, негайно повернути своїх підлеглих до Сум і провести службове розслідування фактів порушення прав громадян із подальшою передачею результатів до прокуратури. Порушники закону повинні понести справедливе покарання. Нагадуємо вам, пане генерале, що ви несете особисту відповідальність за дії Ваших підлеглих. Сьогодні у вас є шанс врятувати останні краплі честі сумських правоохоронців».

Утім Віктор Козицький пояснив, що йдеться про наказ міністерства щодо відрядження спецпідрозділу до Києва, і відміняти цей наказ він не має права. Й хоча йому дуже прикро, що постраждали студенти, але, на думку начальника, міліція діє в рамках закону. Якщо ж якісь порушення і були, то в цьому має розбиратися прокуратура, а не студентські пікети.

Загалом учасникам пікету здалося, що керівника управління дещо роздратовувало те, що студенти перед ним сиділи на стільчиках, а він стояв. Звернули увагу й на те, що спілкувався пан Козицький винятково російською мовою. «Навіть на наші запитання, поставлені українською мовою, він відповідав російською, — переповідають учасники. — А на зауваження щодо цього відповів, що розмовляє так, як хоче».

Наприкінці студенти піднесли головному міліціонеру області «чоловічий подарунок» — шкарпетки та одеколон. Таким чином, пояснюють вони, мали намір нагадати правоохоронцям, що побиття молоді — не ознака чоловіцтва. Проте Віктор Козицький подарунка не прийняв — залишив його «ляльковому» генералу.