«Беркут» урезонять козаки

06.12.2013

Генеральна канцелярія Українського козацтва видала наказ, згідно з яким у зв’язку з надзвичайною ситуацією в Україні кожен козак перебуває в умовах воєнного стану. Як розповіли в прес–службі Херсонського коша Українського козацтва, крайовим отаманам наказано організовувати і направляти в Київ козацькі делегації для участі в акціях протесту, створювати на місцях козацькі штаби підтримки загальнонаціонального страйку, організовувати і брати участь у створенні тимчасових органів місцевої влади. Отамани Українського козацтва всіх рівнів будуть організовувати на вулицях і площах міст, селищ і сіл України мітинги і акції на підтримку загальнонаціонального страйку на знак протесту проти непідписання асоціації з ЄС і розгону мирної акції на майдані Незалежності.

Також стало відомо, що козаки звернулися до органів МВС Миколаївщини та Херсонщини з вимогою надати їм списки міліціонерів, які поїхали до Києва для розгону мирних акцій протесту. «Ми будемо розмовляти з родинами правоохоронців i переконувати їх не йти проти свого народу», — говориться в заяві Генеральної канцелярії Українського козацтва.

А тим часом депутати від Партії регіонів Херсонщини та Миколаївщини під тиском громадськості прийняли звернення до Віктора Януковича, у якому засудили дії «Беркута» під час розгону мирних акцій протесту. Депутати попросили Президента не допустити державного перевороту, а також закликали до мирних переговорів з тими, хто підтримує євроінтеграцію. У тексті послання йдеться про те, що треба «розглянути та надати об’єктивну оцінку обставин інциденту, який відбувся у Києві в ніч iз 29 на 30 листопада 2013 року, та обов’язково притягнути винних до відповідальності».

Кількома днями раніше депутати від Партії регіонів (вони створюють більшість в міськрадах Херсона та Миколаєва) планували додати до цього звернення прохання про введення надзвичайного стану в країні. Але це формулювання вирішили пом’якшити після того, як стало ясно, що мітингувальники краю налаштовані рішуче, й лише мирні переговори можуть владнати ситуацію.