Обуховом по голові

06.12.2013
Обуховом по голові

Посвiдчення кандидата Романюка поки що ще дiйсне.

Позавчора надвечір Вищий адміністративний суд ухвалив зняти з реєстрації популярного на 94–му ви­борчому окрузі кандидата в народні депутати від трьох опозиційних сил Віктора Романюка.

Член «Батьківщини» Романюк — один із тих опозиціонерів, які в жовтні 2012 року балотувалися у п’яти «проблемних» округах, де відбулися найбільші фальсифікації та щодо яких Центрвиборчком відмовився встановлювати результати виборів. Досягнувши компромісу із владою щодо дати довиборів — 15 грудня, об’єднана опозиція висунула тих самих кандидатів, фактичних переможців виборів–2012: «батьківщинівців» Романюка, Корнацького, Булатецького і Даценка та «свободівця» Левченка. Однак влада намагається витиснути кожного з них із виборчого поля. Першим «викинули» бізнесмена Романюка.

Формальним позивачем проти фаворита 94–го округу (центр — Обухів Київської області) став такий собі уро­дженець Донеччини Володимир Шпакович, який на минулорічних парламентських виборах висувався від «Нашої України» у місті Ірпінь та з результатом 0,45% посів 14–те місце у списку претендентів. Шпакович звернувся до Київського апеляційного адміністративного суду з позовом, в якому оскаржував право Романюка обиратися до Верховної Ради у зв’язку з порушенням ним 9–ї статті Закону «Про вибори народних депутатів». Вона вимагає дотримання умови проживання кандидата в Україні протягом останніх п’яти років. А Романюк, як відомо, перебуває «в бігах» — веде ви­борчу кампанію з Італії, куди його виштовхнуло кримінальне переслідування. Правоохоронці почали «пресувати» бізнесмена вже після того, як у жовтні 2012–го він обійшов на 10 тисяч голосів дружину екс–«губернатора» Київщини, «регіоналку» Тетяну Засуху.

Недільного ранку 1 грудня Окружний апеляційний суд ухвалив зняти кандидатуру Романюка з реєстрації. Відтак Центральна виборча комісія подала скаргу до Вищого адмінсуду, однак відстояти опозиціонера не вдалося. Останнє слово в справі балотування Романюка буде все одно за Центрвиборчкомом. Як повідомив «УМ» заступник голови ЦВК Андрій Магера, засідання Комісії відбудеться цього тижня, утім його прогноз щодо Романюка сумний — адже «регіони» мають у ЦВК стійку більшість.

Під тиском опинився і Аркадій Корнацький, який балотується в Первомайську на Миколаївщині (округ №132). Довірена особа одного з його суперників, Олега Найди, заявила у ЦВК про недостовірність поданої Корнацьким автобіографії та просила скасувати його реєстрацію. Втім наразі безуспішно.

КІЛЬКІСТЬ ПРОТИ ЯКОСТІ

Центрвиборчком ухвалив рішення зняти з балотування у 94–му окрузі на Київщині аж 45 кандидатів у народні депутати, і всіх — на підставі їх заяв про відмову балотуватися.

За інформацією мережі «Опора», загалом у ВО №94 від початку виборчої кампанії мали бажання балотуватися 85 громадян. Через величезну кількість кандидатів, відповідно до постанови ЦВК від 28 листопада, сума видатків на виготовлення виборчої документації для п’яти округів була збільшена до 935 840 грн.

Тепер, зокрема, скасували реєстрацію: повний однофамілець захисника екс–Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко Сергій Власенко (1991 р.н.), повний однофамілець кандидата від ВО « Батьківщина» Віктора Романюка, однофамілець кандидата від ВО « Свобода» Юрія Левченка — самовисуванець Євген Левченко.

Наразі по 94–му виборчому округу балотується 39 кандидатів у народні депутати.