Наше місце — між Гвінеями

04.12.2013

Україна залишається серед найбільш корумпованих держав світу — в групі «підвищеного ризику». Про це свідчить «Індекс сприйняття корупції–2013» — рейтинг рівня корумпованості, який учора оприлюднила Міжнародна неурядова організація Transparency International («Міжнародна прозорість»).

Щороку фахівці організації аналізують ситуацію з корупцією в більшості країн світу, оцінюючи такі показники, як зловживання службовим становищем, таємні оборудки чи підкуп. У рейтингу–2013 фігурують 177 держав. З них понад дві третини набрали менше 50 балів за 100–бальною шкалою, де «0» — найвищий, а «100» — найнижчий рівень корумпованості.

«Індекс сприйняття корупції» за 2013 рік демонструє, що всі країни надалі зіштовхуються із загрозою корупції на всіх рівнях управління, від видачі дозволів на місцевому рівні до практичного виконання законів та правових норм», — заявила голова правління «Транспаренсі інтернешнл» Угетт Лабелль.

Найменш корумпованими країнами світу цього року визнано Данію і Нову Зеландію, які поділили перше місце рейтингу з 91 балом. Три останні місця у списку посідають Афганістан, Північна Корея та Сомалі. Кожна з цих країн спромоглася набрати лише по 8 балів.

Найбільший крок у бік корумпованості за минулий рік зробила Сирія, де триває громадянська війна. Другою країною за рівнем падіння (на шість сходинок до 40–го місця списку) виявилася Іспанія, де економічна криза стала поживним ґрунтом для корупції.

А найпомітніший прогрес продемонстрували три країни Прибалтики — Литва, Латвія та Естонія, — які більш ніж вдало скористалися з шансу виходу зі складу СРСР та вступу в Євросоюз. Добре зарекомендувала себе і Грузія (65–та сходинка), яка обігнала навіть євросоюзні Чехію та Хорватію, що поділили 67–му сходинку.

Китай, попри свої економічні успіхи, залишається дуже корумпованою країною – 80–те місце. Проте порівняно з Україною КНР, куди полетів переймати досвід Віктор Янукович, демонструє неабиякий позитив. Наша держава із 25 балами перебуває в компанії 43 країн із нижньої частини списку, які ООН характеризує як «недорозвинені». Україна посідає 144–ту сходинку, між Папуа–Новою Гвінеєю і «просто» Гвінеєю. Це гірше, ніж Казахстан (140–ве місце), Азербайджан (127), Росія (126), Молдова (102) чи Вірменія (94).

«Індекс сприйняття корупції» базується на експертних оцінках рівня корупції у державному секторі різних країн. Кількість балів, які отримують окремі країни, може підвищуватися, якщо у відповідній державі гарантовано широкий доступ до інформаційних систем та даних про правові норми, якими керуються можновладці.

Водночас низький рівень підзвітності у державному секторі та неефективність державних інститутів негативно позначаються на рівні сприйняття корупції. «Транспаренсі інтернешнл» стверджує, що корупція у державному секторі залишається однією з наймасштабніших світових проблем, особливо в таких галузях як діяльність політичних партій, робота органів правопорядку та функціонування судової системи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>