Чи псує «гуманітарка» імідж України?

03.12.2013
Чи псує «гуманітарка» імідж України?

Представників благодійних фондів до корпункту «УМ» привів відчай. (Інни МЕЛІХОВОЇ.)

Минулого тижня до кореспондента «УМ» звернулася велика група представників благодійних фондів та організацій, які діють на теренах Волині. Вони заявили, що готові вдатися до крайніх заходів, щоб привернути увагу уряду до проблем, які виникли з розмитненням гуманітарних вантажів. І готові перекрити Ягодинську митницю. Адже ні обласна влада, ні народні депутати, нi навіть звернення до іноземних посольств не можуть пробити глухого чиновницького муру.

Наступ на «гуманітарку»: спланована акція чи невігластво?

Ця вибухонебезпечна ситуація виникла з весни цього року, коли потік так званої «гуманітарки» потрапив під тотальний контроль Міністерства соціальної політики, без дозволу якого тепер не можна розмитнити жодного вантажу з одягом, взуттям, медичним обладнанням, меблями, побутовою технікою тощо. І не лише на Волині, а й по всій Україні. Раніше документи на ввезення та розмитнення гуманітарних вантажів подавали двiчi за місяць на розгляд комісії з гуманітарної допомоги при облдержадміністрації, потім папери скеровували у столицю, звідки вони швидко поверталися. Тепер усі документи розглядає винятково міністерство. Процедура стала настільки складною, що отримати дозвіл на розмитнення практично неможливо. Документи мають пройти узгодження у восьми міністерствах, та й кількість самих паперів відчутно збільшилася. Із 123 вантажів, які надійшли на Волинь у 2013 році, лише 27 визнано гуманітарною допомогою, документи з решти (а це 96) перебувають на розгляді в міністерстві. Сотні тонн одягу, взуття, медичного устаткування, меблів тощо припадають пилюкою та цвіллю. А нові вантажі все надходять на територію області й накопичуються на складах. Митники інформують, що така ситуація призвела «до масових скарг організацій — отримувачів гуманітарної допомоги, порушень норм митного законодавства, що, як написав у листі до голови Волинської облдержадміністрації начальник Ягодинської митниці, «дискредитує принципи благодійної діяльності в Україні, завдає шкоди іміджу України як цивілізованій європейській державі».

Київським чиновникам мiнiстерства важко, напевне, повірити, що сьогодні сотні тисяч бідних українців одягаються в гуманітарні лахи й роблять це не від хорошого життя. Що в багатьох українських лікарнях, зокрема волинських, стоять гуманітарні ліжка й тумбочки, бо на нові меблі в нашому бюджеті не було й немає коштів. І що навіть у деяких луцьких школах і технікумах діти сидять за німецькими гуманітарними партами, а наші інваліди мають можливість пересуватися завдяки гуманітарним інвалідним візкам iз Європи, якi доставили благодійники.

«Байдужість чиновників і цинізм просто шокують»

Люди, які звернулися по допомогу до газети, не раз їздили до Києва, оббивали пороги департаментів Мінсоцполітики, але все безрезультатно. Вони розповідали, з якою зверхністю київські чиновники розмовляли з ними, звинувачуючи, що «ви там, на Западной Украінє, на гуманітарке уже озолотілісь!». А одна з працівниць після зустрічі з представниками благодійних організацій обурювалася, що документи розглядають дуже довго й повертають iз відмовою без будь–якого пояснення. Протоієрей УПЦ (КП) Микола Гінайло, голова благодійного фонду «Матері Божої неустанної помочі», що діє з 1998 року у Володимирі–Волинському, гірко посміхається. «Мене ледве не в контрабанді зброї звинуватили! «Сделалі Украіну бєдной і ніщєй. Пока не дадітє размєри шкарпеток і трусов, не дадім разрєшенія», — заявили йому в міністерстві. Отже, це ми зробили Україну бідною, а не вони! До купи документів я маю додати ще й поіменно список людей, яким роздадуть допомогу з усіма персональними даними: адресою, паспортними даними, ідентифікаційним кодом, телефонами, бажано мобільними, бо в нас, звичайно, кожен пенсіонер, на думку чиновників, має «мобілку». І все це наперед. Я маю знати, хто завтра звернеться по допомогу: чи погорілець якийсь, чи той же бомж, чи просто пенсіонер? Роблять це нібито для суворішого контролю. Але ж нас і так контролюють! Наша організація має 62 набувачів гуманітарної допомоги тільки юридичних осіб, а це дитячі садочки, школи, лікарні, інтернати. Тільки за три останні роки ми привезли 104 функціональні лікарняні ліжка й матраци для лікарень, iз Франції доставили автомобіль швидкої допомоги, який обслуговує нашу районну лікарню, милиці, окуляри, інвалідні візки, памперси тощо. І все це треба нашим людям, які виживають на мізерні пенсії і зарплати. А за те, що пустили у Володимирі–Волинському безплатний автобус, щоб мами могли завозити дітей у школи й садочки, зекономивши на проїзді, доводилося щомісяця писати у різних інстанціях по 5—6 виправдань. Їм там, нагорі, невтямки, що справжнім благодійництвом можуть займатися тільки ті люди, які самі пройшли через біду. І в нас, на Волині, таких немало. Я поховав дружину, сина, який увесь час казав: «Тату, треба допомагати людям, поки можемо». Ця байдужість чиновників, цей цинізм просто шокують. Може, хтось думає, що ми боїмося контролю. Ні, ми готові до тотального контролю. Кожен вантаж розмитнюють у присутності представників прокуратури, СБУ, до 40% вантажу фотографують. Щомісяця подають звіти у різні інстанції. Торік у мене було три перевірки. Хочуть ще більшого контролю? На здоров’я. Тільки не доводьте його до абсурду! Незабаром День інваліда, а ми не маємо з чим іти до цих людей.

— Вони нас за людей не мають. Ми для них бидло. Вони все роблять, щоб довести людей до зубожіння. І думають, що за нами нікого немає. А за нами купа людей, знедолених, бідних, по голоси яких вони прийдуть на чергових виборах. Ось і побачимо! — одна із жіночок не стримує своїх емоцій. — Їм там, на київських пагорбах, не зрозуміти, що «гуманітарка» дає нашим людям можливість хоч якось жити, а не животіти. У мене в сім’ї троє інвалідів: 90–річна лежача мама, донька–інвалід, і я групу інвалідності маю. Що ми можемо дозволити собі на наші пенсії? Я у фонді працюю безплатно і тільки заради тих гуманiтарних лахiв, що можу тут узяти. Ввечері, коли люди не бачать, я пляшки збираю, бо часом хліба немає за що купити. Вірите?

«Хай би міністр хоч раз приїхала в психіатричну лікарню»

— Найгірше те, що ми втрачаємо довіру закордонних благодійників i контакти, що налагоджували десятиліттями. Бо пан Валенберг, президент Скандинавської дитячої місії, яка працює на Волині вже двадцять років, просив визначитися: чи працює Україна надалі з ними, чи вони переорієнтуються на інші країни. І вже багато хто починає працювати з Румунією, Білоруссю, бо й там є нужденні люди, — розповідає представниця благодійного фонду «Самуїл» Олександра Самуйло. — Створюється враження, що саме Західну Україну вирішили задушити в такий спосіб. Подивіться сайт Мінсоцполітики: там добре видно, чиї гуманітарні вантажі розмитнюють дуже швидко. В основному зі Східної України. Там є автомобілі, нові речі, брендове взуття, холодильники. І в Міндоходів питань не виникає. Чому і тут нас ділять на чорних i білих? Звичайно, і в нашому середовищі є такі, що повiдкривали магазини, але ж не можна всіх рiвняти під один гребінець. Для цього є місцева влада, яка все бачить і добре знає, хто чим дихає і що робить. Тих, хто робить бізнес на «гуманітарці», не чіпають, бо в кожного є крутий дах. А таких, як ми, можна душити. Якби ми хотіли торгувати гуманітарною допомогою, то робили б так, як роблять інші. Все провозять через митницю за «чорний нал» — і без проблем. Нас схиляють до того, щоб ми платили за гуманітарні вантажі, як за комерційні. А ми не можемо платити, бо не маємо з чого, і на кожному вантажі стоїть штамп: «Продажу не підлягає». У новому Митному кодексі взагалі не знали, до якої категорії віднести благодійні організації. У податковій ми значимося як неприбуткові органiзацiї, а в облікових картках митниці — як прибуткові. Такий парадокс. Роблять усе, щоб наші люди за свої кревні купували навіть оту гуманітарку. Хай усі йдуть у секонд–хенд.

Ось зараз наш фонд отримав два вантажі, в яких чи не вперше є хороші холодильники й пральні машини, які є кому дати. У березні в Київ надали списки отримувачів цієї допомоги, а вже листопад закінчується. Вантаж іржавіє й пліснявіє на складах. Якщо не розмитнять, ми ще й мусимо утилiзувати його власним коштом. Хай би пані Королевська хоч раз приїхала в психіатричну лікарню чи психоневрологічний інтернат і поцікавилася, у який одяг одягають їхніх мешканців. А ми там буваємо постійно. Чи знає вона, що важкохворого психічно, буває, за день доводиться по десять разів переодягати. У який одяг? У той, що ми привозимо, бо держава цих нещасних ним не забезпечує. Деякі організації по­привозили лікарняні лiжка під замовлення медичних установ і теж не можуть розмитнити. Терміни зберігання вантажів закінчилися, їм кажуть, що будуть ті ліжка різати на металобрухт. А подивіться по деяких районних наших лікарнях, на чому хворі сплять! Ще на радянських панцирних ліжках. І це розумно?

Представників благодійних фондів та організацій непокоїть ще одна деталь. Хай опозиція поцікавиться, для чого Мінсоцполітики збирає ті списки так званих набувачів гуманітарної допомоги з усіма персональними даними. Юридичні особи, а це сільські ради, подають їх завіреними печатками. Чи не ви­пливуть потім ті списки на виборах? Вони також пропонують, як зняти напругу в ситуації, що склалася. Розмитненням великих вантажів, тобто техніки, медичного устаткування, автомобілів, хай займається Київ, а одяг, взуття, речі домашнього вжитку — віддати на розгляд в областi, як було раніше. Місцева влада має можливість це контролювати. Було б бажання.

Якщо нічого не зміниться, ситуація повністю вийде з–під контролю. Будуть створювати фірми–одноденки, без дозволу відкриватимуть склади і товари просто підуть у продаж, наводнивши ринок. Бо легше заплатити смішний штраф, ніж дочекатися законного дозволу на розмитнення.