«Пенсіонери» розквітнуть навесні?

28.11.2013
«Пенсіонери» розквітнуть навесні?

Єгиптянин Мохамед Салах (в центрі) забив у ворота «Челсі» «історичний» гол. (Рейтер.)

Перед стартом групового етапу Суперліги головний тренер «Челсі» Жозе Моуріньйо досить оригінально висловився про своїх підопічних: «Поки що у мене навіть не пташенята. Це молоді прекрасні яйця, які потребують хорошої насідки та тепла. Але одного разу прийде момент, коли зміниться погода, зійде сонце і пташенята, що вилупляться, будуть готовими досягати вершин». Однак, здається, що процес «зігрівання» швидким не буде, і португальському наставнику, який вдруге очолив «аристократів», доведеться добряче попрацювати, щоб виграти із «Челсі» Лігу чемпіонів.

Нинішній євросезон навряд чи принесе славу команді Моуріньйо, адже на шляху свого становлення її серйозно лихоманить. Наразі у «аристократів» виникають проблеми з командами, які не входять до числа грандів континентального футболу. А що буде в матчах зі значно потужнішими опонентами? Хай там як, а вдруге за два місяці «Челсі» поступився «Базелю». Після сенсаційної домашньої поразки в першому турі групового етапу ЛЧ позавчора «пенсіонери» знову мінімально програли команді Мурата Якіна. «Вважаю, що двічі перегравши «Челсі», ми досягли історичного результату», — сказав 39–річний турецько–швейцарський наставник «Базеля».

Та навіть попри поразку, команда Моуріньйо все одно достроково пробилася до наступного раунду турніру. А от другу путівку від групи Е у очному двобої розіграють швейцарці та «Шальке», який не зміг у гостях розпечатати ворота «Стяуа». Точніше, одного разу гельзенкірхенці таки пробили ворота румунів, проте судді не зарахували гол, помилково зафіксувавши аут під час результативної атаки німецької команди.

Аналогічна турнірна розкладка сталася й у групі Н. «Барселона», як і «Челсі», не змогла набрати очок у п’ятому турі, проте й цього їй вистачило для кваліфікації в стадію «плей–оф». Власне, перегравши каталонців, які, нагадаємо, змушені грати без травмованого Ліонеля Мессі, «Аякс» подарував собі надію на «топ–16», щоправда, для цього команді Франка де Бура в заключному матчі групи слід переграти «Мілан», котрий вдало з’їздив на «Селтік–парк».

А от у квартеті F жодна з команд досі не гарантувала собі місце у весняній частині турніру. Навіть «Арсенал», який на три пункти випереджає «Наполі» та дортмундську «Боруссію», у разі поразки в Неаполі та перемоги «жовто–чорних» у Марселі залишиться за бортом Суперліги.

Водночас власник другої перепустки до 1/8 фіналу ЛЧ від «пульки» G визначатиметься в заочній боротьбі між «Зенітом» та «Порту». Перед командою Анатолія Тимощука стоїть, здається, не надто складне завдання — потрібно в гостях переграти аутсайдера «Аустрію».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 5–й тур (матчі вівторка). Група Е. «Стяуа» (Румунія) — «Шальке» (Німеччина) — 0:0, «Базель» (Швейцарія) — «Челсі» (Англія) — 0:1 (Салах, 87).

Турнірне становище: «Челсі» — 9, «Базель» — 8, «Шальке» — 7, «Стяуа» — 3.

Група F. «Арсенал» (Англія) — «Марсель» (Франція) — 2:0 (Уїлшир, 1, 65), «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Наполі» (Італія) — 3:1 (Ройс, 10 (пен.); Блащиковський, 60; Обамеянг, 78 — Інсіньє, 71).

Турнірне становище: «Арсенал» — 12, «Боруссія» (Д), «Наполі» — 9, «Марсель» — 0.

Група G. «Порту» (Португалія) — «Аустрія» (Австрія) — 1:1 (Мартінес, 48 — Кінаст, 11), «Зеніт» (Росія) — «Атлетико» (Іспанія) — 1:1 (Алдервейрелд, 74 (у свої ворота) — Адріан, 53; Тимощук («З») — не грав).

Турнірне становище: «Атлетико» — 13, «Зеніт» — 6, «Порту» — 5, «Аустрія» —2.

Група H. «Аякс» (Голландія) — «Барселона» (Іспанія) — 2:1 (Сереро, 19; Хусен, 42 — Хаві, 49 (пен.); вилучення: Велтман, 48 («А»)), «Селтік» (Шотландія) — «Мілан» (Італія) — 0:3 (Кака, 13; Сапата, 49; Балотеллі, 60).

Турнірне становище: «Барселона» — 10, «Мілан» — 8, «Аякс» — 7, «Селтік» — 3.