НОВИНИ ПЛЮС

13.11.2013

«Океан Ельзи» отримав дозвіл на виступи в Росії

Рок–гурт «Океан Ельзи» отримав дозвіл на роботу в Росії і тепер може безперешкодно продовжувати свій концертний тур, повідомляє «Тиждень.ua». Відтак усі заплановані у РФ концерти відбудуться за розкладом. Таким чином поставлено крапку в інциденті, що стався 2 листопада у Саратові. Нагадаємо, тамтешнє управління міграційної служби оштрафувало «Океани» як банальних заробітчан — за статтею «незаконна трудова діяльність». Дев’ять осіб — самі виконавці і творча група — були оштрафовані на 18 тисяч рублів (близько 4,5 тисячі гривень. — Ред.), а організатори концерту — на 225 тисяч рублів (55,5 тисячі гривень).

«Гаррі Поттер» і гендерна рівність

Відтепер фільми, що виходять на широкий екран кінотеатрів Швеції, проходитимуть тест щодо пропорційної присутності в кадрі жінок та чоловіків. Запроваджений Швецією «бекдел–тест» має на меті утверджувати ідею гендерної рівності. Щоб стрічка отримала право на прокат, у ній мають бути хоча б дві героїні, які розмовляють одна з одною про щось, що не стосується чоловіків. Цікаво, що трилогія «Володар перснів», усі «Зоряні війни», «Соцмережа», «Кримінальне чтиво» та сім із восьми частин «Гаррі Поттера» не проходять цей тест. Швеція дуже доскіпливо відстежує гендерний дисбаланс у багатьох сферах, нагадує сайт «Літакцент». Наприклад, у країні діє спеціальна ініціативна група Equalisters, що займається моніторингом того, як часто жінки виступають фахівцями–коментаторками у ЗМІ, бізнесі, а також наскільки коректним є використання жіночих образів у рекламі.

Дереш–відмінник

Найвищі бали серед публічних осіб, які взяли участь у Всеукраїнському диктанті єдності, отримали письменники — Любко Дереш та Марія Матіос, які набрали, відповідно, 11 та 10 балів. Високі результати також показали науковець та письменниця Марина Гримич і дитячий письменник Іван Андрусяк.