«Туманні» перспективи

13.11.2013
«Туманні» перспективи

Нова порція стрічок iз королівської країни — фільми, що як ніколи пасуватимуть дощовій погоді столиці. Картини з позначкою «зроблено у Великій Британії», під егідою «Артхаус Трафік» та Британської ради в Україні, завітають одразу до кількох кінотеатрів України. Відкриватиме естафету Київ: 13 листопада у культурному центрі «Кінотеатр «Київ» фестиваль стартує з допрем’єрного показу біографічної драми про принцесу Уельську «Діана: Історія кохання».

Улюбленицю англійців зіграла американка Наомі Уоттс. Жінка, що за життя отримала статус «принцеси людських сердець», зображена режисером Олівером Хіршбігелем, само собою, як персона світська. У картині, зокрема, зафільмовані останні два роки життя Діани. Поміж численних візитів, прийомів та громадських зустрічей, у житті вже на той час розлученої з принцем Чарль­зом Діани знаходиться місце і для сердечних справ. Здавалося б, принцеса дарувала любов із самої своєї осяйної появи у королівській родині. Однак, як стверджували найближчі друзі, справжнього кохання зазнала лише в 34 роки. Під час візиту до однієї з лондонських лікарень Діана знайомиться з пакистанським кардіохірургом Хаснат Ханом.

До списку ексклюзивних британських прем’єр потрапила ще одна біографія, втім у рази розкутіша. Йдеться про останню стрічку Майкла Уїнтерботтома «Король Сохо» зі Стівом Куганом у головній ролі. Картина розповідає про відомого в період iз 1950–х і до кінця 1990–х гультяя та магната секс–індустрії Пола Реймонда. В 1958 році він відкрив перший у Британії стрип–клуб, а вже до кінця 1970–х нерухомість лондонського району Сохо під патронатом Реймонда перетворилась на заклади для дорослих розваг. В липні цього року режисер особисто презентував фільм на Одеському кінофестивалі.

Черговою біографією на великому екрані стане художня спроба екранізації епістолярного роману, що нібито зав’язався у немолодого президента США Рузвельта з його кузиною Маргарет Стаклі у 1939 році. Стрічка «Королівський вікенд» Роджера Мішелла є досить вільною адаптацією історичного факту. Мелодрамою фільм важко назвати, швидше, витонченою замальовкою історичної події — візиту англійської королівської пари до Америки в 1939 році, де любовна історія виявляється дещо другорядним шаржем. Шарму картині додає виконавець ролі Рузвельта — Білл Мюррей.

Особливою подією обіцяє стати кінопоказ уже прославленої на весь світ вистави «Франкенштейн» Королівського національного театру, за постановку якої два роки тому взявся один iз найтитулованіших британських режисерів Дені Бойл. У сценічній адаптації роману Мері Шеллі про моторошного монстра та його творця задіяні відомі британські актори Бенедикт Камбербетч та Джонні Лі Міллер. У Києві покажуть дві варіації вистави, в якій виконавці міняються ролями чудовиська та лiкаря.

У рамках фестивалю відбудеться прем’єра режисерського дебюту відомого актора Дастіна Хофмана. Комедійна драма «Квартет» розповість про дім для літніх людей. Утім дім цей можна, швидше, назвати бурлескною оперою для літніх, адже там доживають віку колишні прими та провідні артисти британської театральної сцени.

За традицією, окрім повнометражного кіно, фестиваль представить добірку найкращих короткометражних стрічок Британії, що мали номінацію BAFTA (Британської кіноакадемії). Перша повнометражна робота британської режисерки Кліо Барнард «Егоїстичний велетень» мала свою прем’єру в рамках Каннського кінофестивалю. Там історію дружби відсталого хлопця Арбора та його вайлуватого друга–велетня Свіфта нагородили статуеткою Label Europa Cinemas.

 

Окрім столиці, фестиваль «Нового британського кіно» розпочнеться з 21 листопада в Одесі, Тернополі та Донецьку, 22 — у Вінниці, 28 — в Запоріжжі і з 5 грудня — у Харкові.