Качки в яблуках на десерт

12.11.2013

«На цьому несесійному тижні я хотів нарешті трохи розвіятися, відпочити від усіх цих маразмів і злітати на три дні в Париж із Лесем Подерв’янським та ще кількома друзями. Квитки вже давно куплені, але, мабуть, доведеться квиток здавати — адже призначено позачергову сесію», — зізнався в розмові з «УМ» один із незалежних депутатів, близький до опозиції.

І справді, минулої суботи, вже після нашої розмови з «другом Подерв’янського», Голова Верховної Ради Володимир Рибак підписав розпорядження про скликання у зв’язку з вимогою 160 народних депутатів України позачергового пленарного засідання парламенту 13 листопада — в середу. Водночас найсмішніше, що Париж дарма приноситься в жертву політичній доцільності. Адже засідання якщо й відбудеться, то закінчиться нічим. Принаймні це в коментарях журналістам анонсує нардеп–«регіонал» Володимир Олійник.

Нагадаємо, ідеться про очікування щодо вирішення парламентом «проблеми Тимошенко» — це остання умова Євросоюзу для підписання Угоди про асоціації з ЄС. Місія Брюсселя у складі Александра Кваснєвського й Пета Кокса вкотре продовжила термін роботи в Україні, але тутешня влада не поспішає приставати на умови ЄС. Схоже, «гра нервів» триватиме до останнього. Сторона Януковича вірить у те, що асоціацію можна отримати і з Юлею в тюрмі. Або, в крайньому разі, що від Європи вдасться добитися згоди, аби термін лікування Тимошенко в Німеччині не зараховувався до її тюремного строку і вона повернулася б сюди так само ув’язненою.

Опозиція ладна пристати вже на будь–які умови, проте влада, схоже, просто тягне час. У п’ятницю Рада створила робочу групу з підготовки законопроекту про виїзд засуджених для лікування за кордон (її очолив «регіонал» Геннадій Васильєв, а серед 13 місць у цій комісії лише п’ять віддали опозиції). Суботнє засідання цієї групи «регіонали» прогуляли, та й учора обнадійливих новин із цього «фронту» не надходило. Тим часом Рада ЄС мала б ухвалити рішення щодо асоціації вже 14 листопада.

Джерела на Банковій свідчать: для Януковича асоціація все ще лишається пріоритетом. А що Віктор Федорович знову літав до Путіна — так це аби обумовити з ним стосунки якраз у випадку підписання договору з Брюсселем.

Водночас прямих доказів цього не видно. «Регіонали» намагаються зробити все, щоб зірвати асоціацію, але так, щоб звалити провину на опозицію, — каже нардеп із БЮТ Володимир Ар’єв. — Опозиція не дасть «регіоналам» можливості перекласти з себе відповідальність! Ми проголосуємо за закон про прокуратуру. Ми готові на всі компромісні кроки заради успішного саміту у Вільнюсі». І в п’ятницю Рада справді схвалила президентський проект закону про прокуратуру в першому читанні («за» — 286).

І риторика представників влади також наводить на думку про те, що готуються шляхи відступу. «Відповідальність за можливий зрив підписання угоди з ЄС лежить на європейських політиках», — заявив у Донецьку після звітно–виборної конференції обласної організації Партії регіонів глава ПР, Прем’єр–міністр Микола Азаров. Ще один чільний «регіонал» Борис Колесніков відкрито називає Кокса і Кваснєвського «навіть не кульгавими качками, а качками в яблуках, які не мали б повчати промислову Україну». «Ухвалити «закон Тимошенко» до Вільнюса неможливо», — глава Регламентного комітету ВР Володимир Макеєнко. «Якщо не підпишемо асоціацію з ЄС, звичайно, буде погано... Але в нас принаймні залишиться повага до самих себе, за те, що ми — держава, а не маріонетка», — це вже слова лідера фракції ПР у парламенті Олександра Єфремова.

Утім, є враження, що йде суцільний блеф з усіх боків. Потрібно просто почекати. Спершу до середи, потім — до четверга, затим — до наступного тижня, і зрештою — до саміту у Вільнюсі 28–29 листопада.