«Помірковано підтримане» вбивство

08.11.2013
«Помірковано підтримане» вбивство

Графіті із зображенням Ясіра Арафата в Газі. (Рейтер.)

Палестинського лідера Ясіра Арафата, який помер дев’ять років тому за дивних обставин, могли отруїти радіоактивним ізотопом полонію. Як повідомляє катарський канал «Аль–Джазіра», такого висновку дійшли швейцарські патологоанатоми, які проводили аналіз останків Арафата після ексгумації минулого року. Рішення про ексгумацію похованого в Рамаллі тіла було ухвалено саме через підозри щодо насильницької смерті очільника Палестини.

В історії хвороби Арафата сказано, що помер він від «інсульту, спричиненого захворюванням крові». Самопочуття 75–річного лідера Палестинської автономії різко погіршилося наприкінці жовтня 2004 року. З дозволу Ізраїлю його терміново вивезли з резиденції у блокованій Рамаллі до Франції, де поклали в паризький військовий госпіталь із підозрою на отруєння або лейкемію. Через кілька днів пацієнт впав у кому, а 11 листопада, після відключення апаратури життєзабезпечення, медики зафіксували смерть.

Незважаючи на те, що точної її причини встановлено так і не було, Арафата поховали. А через кілька років розмови про його ймовірне отруєння залунали гучніше, і радикальний ісламістський рух ФАТХ прямо звинуватив у вбивстві Арафата Ізраїль. Хоча були й версії, що насправді лауреата Нобелівської премії миру 1994 року (спільно з тодішнім міністром закордонних справ Ізраїлю Шимоном Пересом) «прибрали» палестинські радикали, яких дратував його надто «м’який» курс щодо політики Ізраїлю.

За ініціативою «Аль–Джазіри» фахівці швейцарського інституту радіофізики в Лозанні дослідили особисті речі покійного, зокрема одяг та зубну щітку. Експертиза показала наявність у них підвищеної кількості полонію–210. Хоча деякі експерти дивувалися, як це можливо, якщо період напіврозпаду цього елемента становить 138 днів, а дослідження було проведено через вісім років.

З цієї самої причини лунають скептичні оцінки звіту про результати дослідження ексгумованих останків, у яких спеціалісти Лозаннського інституту також виявили підвищений вміст радіоактивної отрути. Хоча, скажімо, Федеральне медико–біологічне агентство Росії, яке також займалося дос­лідженням причин смерті Арафата, кілька тижнів тому заявило, що жодних слідів полонію його експерти не виявили. Нагадаємо, саме від отруєння полонієм–210 помер у Лондоні колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко, і в цьому вбивстві головними підозрюваними є російські спецслужби.

Водночас французькі вчені, які також досліджують питання смерті Арафата, розслідування ще не завершили. Раніше планувалося, що свої висновки вони оприлюднять одночасно зі швейцарцями, проте ті чомусь «виступили» раніше.

Насправді у звіті лозаннських фахівців немає категоричного твердження про насильницький характер смерті, а лише обережно сказано, що експерти «помірковано підтримують» гіпотезу про отруєння полонієм–210. «Повністю підтримати» її не дозволяє надто мала кількість біоматеріалу, доступного для аналізу, та великий часовий проміжок між смертю Арафата й експертизою.

Остаточні підсумки аналізу всіх груп міжнародних експертів буде оприлюднено на офіційній прес–конференції, яку найближчими днями планує провести створена Палестинською адміністрацією комісія з розслідування смерті Ясіра Арафата. Проте його вдова Суха Арафат вже заявила на брифінгу в Парижі, що висновок швейцарців «доводить факт політичного вбивства». «Йдеться про справжній злочин, про вбивство з політичних міркувань. Мабуть, отруту підсипали йому в чай, каву або у воду. Це зробив хтось, хто був поруч із ним. Хтось із найближчого оточення», — вважає жінка. При цьому конкретних підозрюваних вона не назвала, визнавши, що ворогів у Арафата було багато.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>