Затишшя перед «революцією»

07.11.2013
Затишшя перед «революцією»

Арсеній Яценюк закликає дати «Юлі — волю». (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Учорашнє засідання ВР було своєрідною «передишкою» перед «червоним днем календаря» 7 листопада. Так збіглося, що саме цього дня, в четвер, парламент має прийняти (або провалити) основний законопроект із «євроінтеграційного пакету», який визначить подальшу долю ув’язненої Юлії Тимошенко і, можливо, асоціації України з ЄС.

Учора вранці джерела в Партії регіонів передбачали провал голосування за всі чотири законопроекти з приводу лікування Тимошенко за кордоном. Мало того, що кожна зі сторін протистояння не хоче голосувати за «чужий» проект, так ще й, за однією з версій, хмизу в багаття підкинуть комуністи, які з нагоди 96–ї річниці Жовтневої революції можуть принести в сесійну залу червоні прапори або іншим чином спровокувати «свободівців».

За іронією долі, 7 листопада — свято не лише «червоних», а й день народження лідера націоналістів Олега Тягнибока. Утім, «дарувати» своєму керівникові «презент» у вигляді сутички із комуністами «свободівці» не збираються, у цьому пресу запевнив заступник голови партії Андрій Мохник. У «Свободі» обіцяють голосувати за євроінтеграцію, однак передбачають, що голосів недодасть Партія регіонів.

Мітинги під Радою сьогодні збирають і КПУ, і «Батьківщина». «У четвер у парламенті має остаточно вирішитися доля нашої країни. Позиція «Батьківщини» незмінна: ми разом із партнерами обома руками за входження України до Європейського Союзу, тому голосували й будемо голосувати за всі закони, необхідні для цього. А ось для Януковича і його партії відбудеться тест на європейськість», — йдеться у повідомленні прес–служби БЮТ.

Нагадаємо, в питанні Тимошенко на кону стоять два протилежні законопроекти — позафракційних депутатів Анжеліки Лабунської та Сергія Міщенка. Перший підтримує опозиція; він передбачає зарахування періоду лікування за кордоном у термін ув’язнення. Проект Міщенка натомість передбачає лише перерву у відбутті покарання і має на увазі повернення вилікуваної «зечки» в Україну, аби продовжити «відсидку».

Утім днями на гральний стіл було викладено ще один проект, який не проти підтримати фракція «Регіонів». «Я би проголосував повністю, від коми до коми, за законопроект [позафракційного Володимира] Купчака, який повторює від крапки до крапки законопроект №2293 Арсенія Петровича Яценюка, — заявив позавчора ввечері в ефірі «5–го каналу» «регіонал» Володимир Олійник. — Я думаю, я міг би переконати фракцію. Зміст цього проекту досить цікавий: ті, хто їде на лікування, повинні повернутися й відбувати покарання».

Позафракційний Купчак вніс законопроект №3526 щодо лікування ув’язнених за кордоном 1 листопада, пояснивши, що його текст «один в один повторює проект, внесений Арсенієм Яценюком у лютому місяці, який із незрозумілих причин був відкликаний». Сам Володимир Купчак, обраний до ВР за квотою Яценюкового «Фронту змін», залишив фракцію «Батьківщина» у червні цього року й відтоді справно голосує в унісон із провладними фракціями.

Для підсилення відповідальності влади й опозиції в питанні ухвалення законів, потрібних для підписання асоціації з ЄС, сьогодні на засіданні Верховної Ради буде присутня моніторингова місія Європарламенту, очолювана Петом Коксом та Александром Кваснєвським. Учора вони вже 25–й (!) раз прибули в Україну, аби спробувати знайти вирішення «проблеми Тимошенко».

Нагадаємо, наступний тиждень буде несесійним, а остаточне рішення щодо асоціації з Україною Брюссель пообіцяв ухвалити до 18 листопада. Сам Вільнюський саміт відбудеться 28–29 листопада.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак висловив сподівання, що конференція президентів Європейського парламенту після звіту місії Кокса—Квасневського 14 листопада остаточно переконається у необхідності підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що Україна повинна сама подумати, як будувати свої відносини з Євросоюзом, якщо Угода про асоціацію не буде підписана на саміті у Вільнюсі. Водночас литовський президент наголосила, що ніхто з офіційних осіб ЄС не сказав, як саме українська сторона має вирішити питання Тимошенко. «І це буде вирішено в останній момент перед самітом. І це вирішить не Європейський Союз, а ваш (український) президент», — заявила литовська лідерка.

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

На пленарному засіданні в середу через брак п’яти голосів («за» — 221 замість необхідних 226) парламент не прийняв за основу законопроект про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та відправив його на повторне перше читання.

Автор поправок, колишній спікер парламенту, а нині позафракційний нардеп Володимир Литвин пропонував поетапно вводити пенсійний страховий стаж, який при ухваленні пенсійної реформи був відразу підвищений на 10 років — до 35 років для чоловіків і до 30 років для жінок. Як зазначив Литвин, на реалізацію цього документа потрібно 400—600 млн. грн., і «ця сума — не проблема для такої країни, як наша».

У свою чергу «регіонал» Ярослав Сухий зауважив, що його політична сила не може підтримати цей законопроект, адже по ньому не існує формальних розрахунків. А БЮТівець Андрій Павловський назвав документ «напівмірою», але визнав його кращим, ніж «той пенсійний геноцид, який вночі проголосувала Партія регіонів за мовчазної згоди комуністів».

Крім того, вчора Верховна Рада не підтримала в першому читанні проекти законів про зменшення пенсійного віку; про ліквідацію пенсійних привілеїв для урядовців та народних депутатів; про підвищення рівня соціального захисту сімей загиблих військовослужбовців.

 

СПРАВА ТИМОШЕНКО

Чергове засідання Київського районного суду Харкова у справі корпорації «Єдині енергетичні системи України» з обвинуваченням Юлії Тимошенко призначено на 6 грудня. Про це журналістам учора повідомила секретар суду.

Адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк вважає не випадковим те, що наступне засідання у «справі «ЄЕСУ» пройде вже після саміту «Східного партнерства». У коментарі УНІАН він сказав: «Я думаю, це щоб знати, що робити далі з цією справою, після того як ми зрозуміємо, куди йде Україна».