Гірка пігулка від «фармацевтів»

07.11.2013
Гірка пігулка від «фармацевтів»

Голкіпер «фармацевтів» Бернд Лено парирував і цей удар «гірників». (Рейтер.)

Перед поєдинками з «Шахтарем» фінський наставник «Байєра» Самі Хююпя заявляв, що в спареній дуелі його команда візьме чотири очки. Декому той прогноз здався надто оптимістичним, однак, у підсумку, сталося так, як і передбачав молодий керманич «фармацевтів». Легко здобувши три пункти в домашньому матчі, позавчора на «Донбас–арені» бронзовий призер минулої німецької першості «з боями» добрав необхідний мінімум.

З огляду на турнірне становище, в якому після німецького розгрому опинилися підопічні Мірчі Луческу, в рідних стінах «Шахтарю» була потрібна лише перемога. Вона дозволила б «гірникам» повернутися на другу позицію в групі А, «прохідну» до «плей–оф». Щоправда, для цього донеччанам потрібно було згадати найкращі зразки своєї гри. А зараз команда мало нагадує себе минулорічну.

У порівнянні з леверкузенським та луцьким фіаско «шахтарі» в матчі–відповіді з «Байєром» справді приємно трансформувалися й постали на очах своїх уболівальників агресивним, гостроатакувальним колективом. Особливо активно вони штурмували ворота Бернда Лено в середині першого тайму, створивши низку голевих моментів. Головною ударною силою донеччан у ці хвилини був молодий бразилець Бернард, який з’явився на полі зі стартових хвилин на місці Тайсона й після матчу отримав від тренера купу компліментів. Здавалося, що ось–ось і оборона «фармацевтів» не витримає, однак м’яч уперто відмовлявся йти в «рамку».

Після перерви підопічні Хююпя протиставили господарям чітку контратакувальну гру, відповідаючи на кожен випад «Шахтаря» не менш гострим уколом. Кілька разів на останньому рубежі відмінно зіграв Андрій П’ятов, низкою сейвів відзначився й Лено. Загалом, саме надійна гра голкіпера «Байєра» дозволила німецькій команді відстояти в Донецьку нічийний результат. Без частки везіння тут не обійшлося — на цьому наголосив і «гірник» Дуглас Коста, але в підсумку саме воротаря «фармацевтів» визнали найкращим гравцем матчу.

«Це був складний матч. «Шахтар грав дуже добре, особливо в першому таймі, й мені довелося кілька разів рятувати команду. Перед грою тренер казав, що ми повинні спробувати перемогти. Однак, зважаючи на кількість моментів «гірників», ми можемо вважати, що нам пощастило», — зазначив Бернард Лено, який на останніх секундах гри відбив небезпечний удар головою Луїса Адріано.

«Ми дуже добре грали, і нам не вистачило лише одного забитого м’яча. Голкіпер «Байєра» діяв неперевершено», — визнав Луческу.

Не зумівши взяти в «Байєра» реванш за поразку двотижневої давнини, «Шахтар» опинився в незавидному турнірному становищі. Тепер, аби гарантувати собі «лігочемпіонську» весну, «гірники» мусять в останніх двох турах лише перемагати. Хай там як, але, думається, доля двох путівок до «плей–оф» від квартету А вирішиться в останньому турі — 10 грудня, коли донеччани зіграють із «Юнайтед» у Манчестері.

Натомість у групі D обоє учасників «плей–оф» визначилися достроково: це «Баварія», яка єдина з учасників групового етапу ЛЧ має стовідсотковий результат, та «Манчестер Сіті», котрий «відчепив» московських армійців.

До речі, під час поєдинку на стадіоні «Етіхад» 800 російських фанів перебували під пильною увагою антирасистських «сек’юріті», які стежили за тим, аби гості не ображали темношкірих футболістів «МС». Зокрема, Яя Туре та Фернандіньйо, на чию адресу під час першого матчу в Хімках лунали расистські речівки.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 4–й тур (матчі вівторка)

Група А

«Шахтар» (Україна) — «Байєр» (Німеччина) — 0:0

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Гюбшман, Фернандо, Коста (Тайсон, 78), Тейшейра, Бернард (Ілсіньйо, 64), Феррейра (Адріано, 78)

«Байєр»: Лено, Донаті, Спахич, Топрак, Беніш, Бендер, Рольфес, Кастро (Джан, 69), Сем, Сон (Хегелер, 78), Кісслінг

Попередження: Феррейра, 71; Тейшейра, 73 — Бендер, 46; Беніш, 61; Джан, 75

Суддя: Коллам (Шотландія).

Донецьк, «Донбас–Арена», 50 115 глядачів.

«Реал Сосьєдад» (Іспанія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 0:0 (нереалізоване пенальті: ван Персі, 69 («МЮ»); вилучення: Феллаїні, 90 («МЮ»)).

Турнірне становище: «Манчестер юн.» — 8, «Байєр» — 7, «Шахтар» — 5, «Реал сосьєдад» — 1.

Група В

«Копенгаген» (Данія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 1:0 (Бротен, 6)

«Ювентус» (Італія) — «Реал» (Іспанія) — 2:2 (Відаль, 42 (пен.); Ф. Льоренте, 65 — К. Роналдо, 52; Бейл, 60).

Турнірне становище: «Реал» — 10, «Галатасарай», «Копенгаген» — 4, «Ювентус» — 3.

Група С.

«Олімпіакос» (Греція) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:0 (Манолас, 13)

«ПСЖ» (Франція) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:1 (Ібрагімович, 70 — де Зеув, 68; вилучення: Клештан, 82 («А»))

Турнірне становище: «ПСЖ» — 10, «Олімпіакос» — 7, «Бенфіка» — 4, «Андерлехт» — 1.

Група D

«Вікторія Пльзень» (Чехія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:1 (Манджукич, 65)

«Манчестер Сіті» (Англія) — ЦСКА (Росія) — 5:2 (Агуеро, 3 (пен.), 20; Негредо, 30, 51, 90+2 — Думбія, 45, 71 (пен.))

Турнірне становище: «Баварія» — 12, «Манчестер Сіті» — 9, ЦСКА — 3, «Вікторія» — 0.