Три шляхи до теплої оселі

06.11.2013
Три шляхи до теплої оселі

На реконструкцiю вiтчизняних котелень витратять сотнi мiльйонiв доларiв. (з сайта polissya.net.)

На шляху до своєї енергетичної незалежності Україна провадить роботу в трьох головних напрямах: нарощування газу власного видобутку, відкриття додаткових каналів надхо­дження пального з Європи та реалізація реформи житлово–комунального господарства. Як відомо, позавчора з метою погашення боргів перед «Газпромом» уряд розглянув можливість збільшення статутного фонду НАК «Нафтогаз України» шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики. Окрім цього, за словами міністра енергетики Едуарда Ставицького, борг також погашатимуть шляхом отримання заборгованості з підприємств теплокомун­енерго, яка станом на сьогоднішній день становить близько 17 млрд. гривень.

Учора ж в Україні сталася знакова подія, яка дозволить нашій державі суттєво збільшити обсяги поставок європейського газу. Прем’єр–міністр Микола Азаров і його хорватський колега Зоран Міланович підписали меморандум про створення Адріатичного газового коридору, який зв’яже Україну, Угорщину і Словаччину. Що ж стосується нарощування газу власного видобутку, то вже розпочато, зокрема, реалізацію спільних проектів із видобутку вуглеводнів із компаніями «Шелл», «Ексон Мобіл» і «Шеврон». Їх реалізація дозволить видобувати щорічно від 10 до 20 млрд. кубометрів газу. У свою чергу уряд вніс до парламенту законопроект, який встановлює чіткі квоти, які відійдуть до місцевих общин від продажу газу, видобутого на їхнiй території.

Утiм чи не головну роль у вирішенні проблеми має відіграти реформа ЖКГ. Як відомо, Світовий банк має намір профінансувати проект «Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання України» загальною вартістю близько 350 мільйонів доларів. У межах реалізації проекту вже розроблені попередні ТЕО модернізації шести комунальних підприємств — Вінниці, Івано–Франківська, Кам’янця–Подільського, Миколаєва, Харкова і Херсона.

Як зазначають в уряді, за останній рік із газу на альтернативне пальне переведено 160 котелень і ще майже 700 капітально відремонтовано. «Назагал за рахунок модернізації системи теплопостачання і перехід на альтернативні види пального споживання природного газу в ЖКГ скорочено на 1,1 млрд. кубометрів, або на 10%», — заявив міністр Мінрегіонбуду Геннадій Темник.

Головний акцент у реформі сектора ЖКГ уряд робить на реалізацію ефективної кредитно–грошової політики, яка дозволить здійснити заходи з енергозбереження. Зокрема, пропонується надати доступ об’єднаним співвласникам багатоквартирних будинків і житлово–будівельним кооперативам до довготермінових, щонайменше на 10–15 років, кредитів із відсотковою ставкою не вище 3% річних. Мета таких кредитів — встановлення лічильників тепла, заміна внутрішньодомових комунікацій, загальна термомодернізація будівель. Кредиторами стануть банки, насамперед ті, які ведуть розрахунково–касове обслуговування житлових кооперативів. Планується, що джерелом подібних дешевих кредитів стане спеціальний фонд капремонту житлових будинків. Керувати ж фондом могло б як Міністерство регіонального розвитку, так і Банк розвитку, що його планують створити. Поповнюватиметься ж цей фонд за рахунок державних і місцевих бюджетів, рефінансування Нацбанку, а також коштів від повернення кредитів.

А ТИМ ЧАСОМ

«Газпром» має бути задоволений

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» розпочала виплату боргу в розмірі 882 млн. доларів російському «Газпрому». «Все нормально, платежі пішли учора», — підтвердив інформацію профільний міністр Едуард Ставицький. При цьому кінцеву дату погашення боргу посадовець не повідомив.