Взяв «на олівець»

30.10.2013
Взяв «на олівець»

Так громадські активісти біля американського посольства в Києві протестували проти «шпигунства» з боку США. (з сайта japantimes.co.jp.)

Скандал навколо спостереження американських спецслужб за громадянами та навіть лідерами європейських держав не вщухає. Президент США Барак Обама в інтерв’ю телеканалам Ей–Бі–Сі та «Ф’южн» заявив, що починає перевірку діяльності Агенції національної безпеки (АНБ). Аби «переконатися, що наявний у розпорядженні цього відомства технічний потенціал для стеження перебуває під належним контролем».

«Операції у сфері національної безпеки, як правило, слугують одній меті — гарантувати, що американцям нічого не загрожує, і що я ухвалюю правильні рішення. Саме я є кінцевим споживачем розвідувальної інформації, яку збирають під час цих операцій».

За словами Обами, Білий дім «спрямовує курс» розвідувальних служб, але «останнім часом вони набирають потенціал і розширюють свою діяльність». Тому, мовляв, треба посилити контроль і переконатися, «чи не роблять вони щось лише тому, що можуть це робити».

Водночас президент визнав, що якщо всередині країни діяльність спецслужб підконтрольна жорстким правилам, то щодо співробітників розвідки за кордоном обмежень менше. При цьо­му Обама, пославшись на гриф «таємно», відмовився відповісти на запитання, яке останніми днями чи не найбільше цікавить міжнародну спільноту: чи знав він сам про те, що співробітники прослуховували телефон канцлера ФРН Ангели Меркель.

Нагадаємо, раніше німецькі ЗМІ повідомили, що знав, і досить давно. Проте прес–секретар АНБ цю інформацію спростувала, заявивши, що операції щодо прослуховування лідерів інших держав керівництво розвідки з президентом не обговорює.

Скандал, який може значно погіршити взаємини Вашингтона з Європою, схвилював і Конгрес. Голова спеціального комітету Сенату (Верх­ньої палати Конгресу) з розвідки Даян Файнстайн заявила, що за діями АНБ треба встановити жорсткий нагляд з боку законодавців. І висловилася категорично проти прослуховування телефонів лідерів держав, проти яких США не веде бойових дій, і тим паче тих, що вважаються союзниками.

Там теж часу дарма не гаяли і вирішили рятуватися від вух американських шпигунів самотужки. Як повідомляє бельгійське видання «Ле Суар», міністрів у Франції та Голландії зобов’язали придбати собі мобільні телефони з функцією шифрування. У Брюсселі під час важливих засідань міністри відтепер повинні залишати «мобілки» в сусідній кімнаті — на цьо­му наполіг прем’єр Еліо ді Рупо.

ВИМУШЕНИЙ КРОК

Адміністрація Обами розсекретила нову частину документів, що стосуються відстежування телефонів та електронної пошти і збору інформації про громадян США, датованих переважно 2009 і 2011 роком. Як повідомляє Сі–Ен–Ен, у більшості з них ідеться про те, як членів Конгресу інформували про програми стеження АНБ. Зокрема, можна зробити висновок, що ФБР та міністерство юстиції США тиснули на конгресменів, щоб ті не закрили програми стеження за громадянами. Потребу такого стеження спецслужби пояснювали боротьбою з тероризмом. При цьому обговорювати ці питання публічно конгрес­мени не мали права через їх секретність і загрозу національній безпеці.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора проект «Вікілікс» у своєму «Твіттері» опублікував посилання на мапу світу з позначеними на ній пунктами, звідки АНБ прослуховувала телефони та збирала іншу інформацію. Як зазначено в підписі, саме такий варіант мапи колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден передав німецькому журналу «Шпігель». Видання її опублікувало, проте після значних цензурних правок — більшість міст було «розмито».

На оригіналі, оприлюдненому «Вікілікс», Берлін, Париж, Рим, Мадрид, Прага, Москва, Тбілісі, Київ та деякі інші міста позначено пунктами «оснащеного розташування» АНБ — Staffed Location. Червоним кольором позначено три пункти в Африці та на Близькому Сході, які є зоною «активного спостереження» (розібрати їх назви на поданій мапі неможливо). Серед латиноамериканських точок присутності позначені столиці Еквадору, Бразилії і навіть Куби.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>