Кличко йде в президенти

25.10.2013
Кличко йде в президенти

Віталій Кличко в парламенті. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Замість обіцяних законопроектів про дозвіл на лікування ув’язнених за кордоном увагу депутатів Верховної Ради вчора несподівано привернуло інше резонансне питання: внесення поправок до Податкового кодексу щодо обліку та реєстрації платників податків. Після того як цей, на перший погляд, безневинний проект ухвалили 239 голосами, опозиція заблокувала трибуну. Очільники фракцій «Батьківщини» та «УДАРу» Арсеній Яценюк і Віталій Кличко щось довго пояснювали спікерові Володимиру Рибаку, після чого він запросив фракційних лідерів на нараду до себе в кабінет, відпустивши «рядових» парламентаріїв на дострокову перерву — «попити чайку».

Як пояснив згодом у своєму «Фейсбуці» речник київської «Свободи» Олександр Аронець, «під виглядом економічного закону «регіонали» протягнули норму, згідно з якою Кличку може бути відмовлено в реєстрації кандидатом у Президенти».

Підступ криється у доповненні до підпункту 170.11.1 пункту 170.11 статті 170 Податкового кодексу, яку доповнено таким реченням: «У випадку, якщо особа має право постійного проживання на території іноземної країни, вона вважається такою, що не проживає в Україні».

Оскільки Віталій Кличко певний час жив і боксував у Німеччині, де сплачував податки й куди часто їздить, він підпадає під це визначення. А отже, не зможе балотуватися в президенти як такий, що не мешкав в Україні необхідні для кандидата на пост глави держави 10 років.

Автором скандальних поправок є депутат від «Батьківщини» Ігор Бриченко, який сам за законопроект у цілому не голосував, як і вся його фракція та фракція «Свободи». Не підтримали законопроект і 15 зі 188 присутніх у залі «регіоналів» — серед представників цієї фракції таких «резидентів» також вистачає. А от в «УДАРі» один голос знайшовся — його забезпечив львів’янин Ярослав Дубневич.

Надалі нормальної роботи в Раді вже, вважай, не було аж до 16–ї години. Поки лідери фракцій засідали в кабінеті спікера, «УДАРівці» в кулуарах обіцяли журналістам боротися за скасування поправки як політичним, так і юридичним шляхом.

А по завершенні тривалої перерви сам Віталій Кличко зійшов на трибуну і прямо заявив, що балотуватиметься в президенти. «У зв’язку з тими брудними махінаціями, що відбуваються в парламенті з текстами законів, до яких мають відношення провладні депутати, я хочу заявити, що цим мене не залякати і не зупинити. І щоб покласти край всіляким спробам розправитися зі мною як із можливим кандидатом, я хочу заявити: я балотуюся в президенти. Я — громадянин України з моменту проголошення незалежності нашої держави і завжди ним буду», — наголосив лідер «УДАРу».

Тим часом позафракційний нардеп Сергій Міщенко, якого опозиція останнім часом звинувачує в законотворчому ретранслюванні інтересів Банкової, зареєстрував постанову про скасування щойно внесених у Податковий кодекс змін. А голова профільного комітету ВР, представник Партії регіонів Віталій Хомутинник заявив, що норму, яка обурила Кличка і його прихильників, «буде змінено».

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Три опозиційні фракції внесли на розгляд Верховної Ради законопроект щодо заборони вибіркового правосуддя та зняття перешкод для підписання асоціації між Україною та ЄС. Про це з парламентської трибуни заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, пояснивши, що проект закону «передбачає заборону політичних переслідувань щодо будь–якої особи, яка в Євросуді з прав людини отримала рішення, що базується на порушенні пункту 18 базової конвенції про права людини». Згідно з проектом, людина, щодо якої винесено відповідне рішення Європейського суду, отримує право або на помилування, або на амністію.

Уже після 17–ї години Верховна Рада 367 голосами «за» внесла до порядку денного цей та ще два законопроекти, які стосуються долі засудженої екс–Прем’єрки Юлії Тимошенко, — «щодо лікування ув’язнених за кордоном» за авторством Сергія Міщенка та Анжеліки Лабунської. На голосування ці три проекти буде винесено через тиждень, після того, як їх розглянуть профільні комітети.