НОВИНИ ПЛЮС

24.10.2013

«Золотий світанок» позбавили держфінансування

У ніч із вівторка на середу парламент Греції ухвалив рішення про позбавлення партії «Золотий світанок» державного фінансування, повідомляє «Євроньюз». У 2013 році Афіни виділили для партій, обраних до парламенту, 11 млн. євро, з них 873 тис. євро — для «Золотого світанку». В уряді цю партію називають «неонацистським кримінальним угрупованням». Популярність «Золотого світанку» зросла на тлі невдоволення населення заходами жорсткої економії та посиленням антиіммігрантських настроїв. Радикально права партія стала третьою за рейтингом у країні. Але почала втрачати позиції після вбивства репера–антифашиста Павлоса Фіссаса прибічником ультраправих. Підтримка «ЗС» скоротилася на третину, а керівну верхівку «Золотого світанку» було заарештовано. Новий закон передбачає припинення фінансової підтримки партій, лідерів яких звинувачують у належності до кримінальних організацій.

ЄС готується захищати персональні дані громадян

Європарламент узявся за підготовку єдиних правил захисту персональних даних громадян держав ЄС. До активних дій єврочиновників підштовхнула чергова серія шпигунського скандалу, коли з’ясувалося, що спецслужби США підслуховують телефонні розмови мешканців Франції. Найбільшими каналами витоку персональної інформації євродепутати вважають великі інтернет–корпорації, такі як Facebook, Google, Yahoo тощо. Саме звідти спецслужби США черпали частину інформації про особисті справи користувачів. Нині компанії намагаються відмити свою репутацію, а ЄС шукає спосіб запровадити сучасніші закони для захисту своїх громадян від «темної сторони» інтернету. У Німеччині навіть лунають заклики створити свою національну мережу, яка була б недоступною для користувачів з інших країн.

Переговори про вступ Туреччини до ЄС поновлять у листопаді

З 5 листопада поновляться переговори про вступ Туреччини до Євросоюзу, що були перервані три роки тому через політичні суперечки навколо Північного Кіпру, державність якого визнає лише Анкара. Водночас турецька влада не визнає дійсного члена ЄС — Республіку Кіпр, яка контролює південну частину острова.

Згоду на відновлення переговорів під час зустрічі у Люксембурзі дали міністри країн ЄС, відповідальні за європейські справи. Брюссель пояснив, що останні події в Туреччині продемонстрували «важливість ролі ЄС як маяка для турецьких реформ». Повернутися до обговорення членства Туреччини в ЄС сторони планували ще в червні, однак Брюссель за наполяганням Німеччини знову відклав їх через жор­сткий розгін у Туреччині антиурядових демон­страцій.

Євросоюз схвалив нову систему контролю на кордонах

Міністри у справах Євросоюзу на позавчорашньому засіданні у Брюсселі схвалили нову систему спостереження за кордонами ЄС, повідомляє «Франс–пресс». Вона почне діяти з грудня і покликана підсилити контроль зовнішніх кордонів Шенгенської зони, щоб скоротити потік нелегальних мігрантів і допомогти рятувати порушників морського кордону, які часто гинуть у катастрофах суден.

Валютна реформа на Кубі

Уряд Куби оголосив про намір здійснити уніфікацію валют. Наразі в країні існують дві грошові одиниці: звичайний песо, яким кубинці розраховуються один з одним, та конвертований песо, що прив’язаний до долара й ходить у туристичному секторі та зовнішній торгівлі. Система двох валют, запроваджена на острові 20 років тому з метою захисту економіки, з роками почала заважати розвитку країни та призвела до розшарування суспільства. Товари широкого вжитку — телевізори, холодильники тощо — можна купити лише за конвертовану валюту, яка набагато дорожча. Курс обміну конвертованого песо до звичайного становить 1:24. Економісти передбачають, що впрова­дження реформи триватиме приблизно півтора року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>