Тест на швидкість реалізації

24.10.2013

Європарламент на своєму засіданні у Страсбурзі вчора ухвалив резолюцію, якою рекомендує Раді Європейського Союзу підписати з Україною Угоду про асоціацію в разі виконання Києвом усіх необхідних умов.

Згідно з цим документом, ЄП «рекомендує Раді підписати Угоду про асоціацію між ЄС і його державами–членами з одного боку та Україною з другого боку, за умови, що офіційно визначені 10 грудня 2012 року Радою закордонних справ ЄС критерії виконані; схвалить у залежності від вищевказаних вимог рішення Ради про тимчасове застосування Україною та ЄС частини Угоди про асоціацію негайно з моменту її підписання, у разі виконання всіх вимог і подальшого підписання висловлює намір розпочати повну ратифікацію Угоди про асоціацію в рамках свого законодавчого терміну».

Як повідомляє «Українська правда», Європарламент визнає прогрес у виконанні вимог, необхідних для підписання Угоди про асоціацію, але висловлює жаль з приводу того, що він «повністю не завершений»: в Україні «зберігається застосування вибіркового правосуддя» та «не вистачає елементів реформи виборчої й судової систем».

Незважаючи на це, ЄП «вітає зо­бов’я­зання, ухвалені нещодавно Президентом Януковичем і лідерами опозиції, й надалі працювати над необхідними правовими актами у Верховній Раді». І «чекає на швидку реалізацію цих обіцянок до саміту у Вільнюсі», — наголошується в резолюції.

Цією резолюцією Європарламент також визнає європейські устремління України і підтверджує свою позицію, що «поглиблення відносин між ЄС та Україною й факт надання Україні європейської перспективи мають велике значення» та «в інтересах обох сторін».

Євродепутати також засуджують недавні торговельні заходи, введені Росією проти українського експорту, за допомогою яких здійснювався тиск на Україну з метою не підписати Угоду про асоціацію з ЄС, і закликають Росію утримуватися від «запровадження торговельних санкцій, а також утримуватися від необґрунтованого політичного втручання і тиску».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>