НОВИНИ ПЛЮС

24.10.2013

Європа і «справа Тимошенко»

Європейська спільнота чекає конкретних рішень у справі Юлії Тимошенко до 18 листопада. Про це позавчора ввечері заявили міністри закордонних справ Польщі та Швеції Радослав Сікорський і Карл Більдт на брифінгу після зустрічі з Президентом Віктором Януковичем. Їхня розмова з Януковичем тривала на годину довше, ніж передбачалося.

Сікорський сказав, що «Європа і Україна перебувають у кінці марафону, на останніх 100 метрах... Часу залишилося дуже мало, а ризик непідписання дуже великий. Немає більше часу для блефу — залишився час для дій».

За словами Більдта, Україна зробила значний прогрес на шляху реформ, проте залишилося одне не вирішене питання – звільнення Юлії Тимошенко: «Якщо місія Кокса—Кваснєвського дасть зелене світло, то буде і зелене світло для України».

* * *

Спостерігачі від Європарламенту, екс­президент Польщі Олександр Кваснєвський та колишній президент ЄП Пет Кокс позавчора відвідали Юлію Тимошенко в харківській лікарні «Укрзалізниці», але ввечері виїхали з ЦКЛ на мікроавтобусі, не спинившись біля журналістів.

* * *

Фракція Партії регіонів на засіданні в четвер може проголосувати за законопроект народного депутата Сергія Міщенка щодо лікування засуджених за кордоном. Про це повідомив в інтерв’ю журналістам «регіонал» Володимир Макеєнко, голова Комітету Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту.

Янукович їде до Путіна

Президенти Володимир Путін і Віктор Янукович 24­25 жовтня під час зустрічей Вищої євразійської економічної ради в Мінську обговорять широкий комплекс проблемних двосторонніх питань, зокрема й спричинених підписанням Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

НАТО чекає на Україну

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявляє, що Україна і Грузія стануть членами Альянсу після того, як виконають необхідні умови. Про це він сказав учора після засідання ради НАТО—Росія на рівні міністрів оборони: «Хочу наголосити, що наша позиція не змінилася в питанні Грузії й України. Дозвольте нагадати, що в 2008 році ми вже вирішили, що Грузія й Україна стануть членами НАТО, і це рішення ще чинне».

Обшуки в Генштабі ЗСУ

Служба безпеки позбавила допуску до держтаємниці першого заступника начальника Генштабу Збройних сил України адмірала Ігоря Кабаненка. Про це сайту «Дзеркало тижня» повідомило джерело в СБУ. Цей крок став наслідком обшуків, проведених Службою наприкінці вересня в кабінетах перших осіб Генштабу, чого не було за всі роки існування українських Збройних сил. У списку генералітету, який потрапив під приціл СБУ, виявилися начальники, які не мають особливих повноважень у розподілі фінансових потоків, але відповідальні за хід бойової підготовки та стан боєготовності армії та флоту. Обшуки у кабінетах високопоставлених військовослужбовців виявили копії таємних документів. Подібна ситуація вимагає розпочати кримінальне провадження за фактом розголошення державної таємниці для з’ясування, для кого і з якою метою ці військовослужбовці збирали таємні відомості.

Джерело в Міноборони повідомляє, що прийдешнє звільнення Кабаненка і гучний скандал з отриманням ним п’яти квартир передують кадровим змінам у міністерстві.

«Ні» референдуму за МС

Центрвиборчком відмовив у реєстрації ще п’яти ініціативних груп із проведення всеукраїнського референдуму про вступ України до Митного союзу. Ці групи КПУ намагалася сформувати на зборах громадян у Житомирі, Каховці, Луганську, Одесі та Полтаві 12 жовтня. Своє рішення ЦВК аргументував тим, що на вказаних зборах був відсутній представник комісії через судову заборону.