«Батьківщина» наступає на п’яти ПР

18.10.2013
«Батьківщина» наступає на п’яти ПР

Авторитетна соціологічна служба Центру ім. Разумкова із 30 вересня по 8 жовтня опитала понад двi тисячi респондентів по всій країні, що репрезентує доросле населення України. Згідно з цим дослідженням, партія Юлії Тимошенко, яка ще рік тому була другою на парламентських виборах, тепер випереджає Партію регіонів, правда, із дуже незначним відривом — 25,1% та 24,9% відповідно. На третьому місці за рівнем популярності серед тих, хто має намір узяти участь у виборах, партія «УДАР» — 18,9%, комуністів підтримують 8,4%, а «Свободу» — 6,3%.

Щодо президентських рейтингів, то в Центрі Разумкова наголошують, що з липня на три з половиною відсотки виріс рейтинг Яценюка, який майже зрівнявся з рейтингом Кличка. Якщо Юлія Тимошенко не зможе взяти участь у президентських виборах, то симпатії українців, що збираються взяти участь у голосуванні, розподіляться таким чином: Янукович — 24,1%, Кличко — 20,6%, Яценюк — 19,3%, Симоненко — 7,5% і Тягнибок — 5,9%.

«Якщо ми порівняємо голосування за двома списками, коли Тимошенко є і Тимошенко немає, то більшість виборців Тимошенко голосуватимуть за Яценюка», — заявив, оприлюднюючи результати дослідження, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

Результати опитування Центру Разумкова майже повністю збігаються з даними найавторитетнішої соціологічної служби світу «Геллап», яка місяць тому теж заміряла настрої українців. Згідно з їхніми результатами, що потрапили до преси минулого тижня, в разі відсутності Тимошенко Яценюк та Кличко мають наразі рівні шанси на вихід до другого туру.  

«Геллап» також дослідив, що у разі участі Юлії Тимошенко у виборах саме вона виходить до другого туру. За таких обставин Янукович набере 24%, другою буде Тимошенко з 20%, Кличко посяде третє місце із 17%, Симоненко і Тягнибок отримають по 5%. Цей сценарій є, до речі, головним. По–перше, «Батьківщина» саме Тимошенко назвала своїм кандидатом. По–друге, юристи цієї партії посилаються на те, що норма закону про вибори Президента про заборону ув’язненим балотуватися суперечить Конституції, яка як документ вищої сили містить вичерпний перелік перешкод до балотування, і в цьому переліку нема жодних перешкод до Юлі. По–третє, до кінця року очікується рішення Європейського суду з прав людини по суті газової справи, і, швидше за все, воно буде на користь Тимошенко, оскільки ця судова інстанція вже визнала її арешт незаконним та політично вмотивованим.

Результати Центру Разумкова красномовно продемонстрували рівень довіри до нинішньої влади. Діючий Президент програє другий тур президентських виборів майже всім опозиційним кандидатам. І Тимошенко, і Яценюк, і, звісно, Кличко виграють у Януковича. Тут усе передбачувано. Інтрига лише в тому, хто з опозиціонерів потрапить до другого туру, бо стартові шанси в цих трьох рівні. Щоправда, у Тимошенко трохи рівніші.