Ведмежа справа

16.10.2013
Ведмежа справа

Стрічка так і називається — «Урсус». З латинської «урсус» — «бурий ведмідь», отож події розгортатимуться навколо лісового велетня, що мандрує світом у компанії друзів–людей.

Картина стане копродукцією одразу чотирьох країн: ініціатора — України, а також Грузії, Німеччини та Болгарії. Знімальна команда пістрявіє навіть більшою національною палітрою: режисер Отар Шаматава та сценарист Заза Буадзе з Грузії, оператор–постановник Сергій Борденюк та художник–постановник Сергій Бжерстовський з України, серед акто­рів — грузин Ніка Тавадзе, француженка Жо­зе­фіна де ла Баум, українець Богдан Бенюк, німець Крістіан Ульман. У фільмі задіяні актори, що працювали в Голлівуді.

«Ця картина буде знята у формі роуд–муві, сюжетно і географічно тягаючи за собою глядача через пів–Європи», — розповідає продюсер «Урсуса» Олег Щербина. У центрі сюжету молодий режисер на ім’я Ніка Корінтелі (Тавадзе). В 1991 році в Грузії він переживає не найкращі часи: замість омріяного візиту на Берлінале Ніка втратив у полум’ї громадянської війни плівку з власним фільмом, був поранений, а дружина покинула його. На вулиці чоловік зустрічає старого каскадера Фому (Бенюк) iз дресированим ведмедем Чолою. Невдовзі Ніка допоможе Фомі здійснити мрію — покинути країну. Якраз коли ведмідь отримав запрошення з Берлінського зоопарку, його вбивають п’яні солдати, а Ніка вдягає на себе його шкуру і тікає з Батьків­щини разом з каскадером. На шляху до Берліна двійко аферистів матимуть багато пригод та зустрінуть американку Соню (Баум) — захисницю диких тварин.

«Це буде історія про всепроникну любов та перемогу. Наші герої розмовлятимуть різними мовами: українською, англійською, грузинською, німецькою, але вони розумітимуть один одного. Знаєте чому? Тому що їх об’єднуватиме любов, — натхненно розповідає режисер майбутньої стрічки Отар Шаматава. — Кожен iз героїв наділений національним колоритом, і це змішання культур додасть їм ще більшої виразності і чарівності».

Костюм ведмедя мають виготовити у Німеччині за останньою технологією, оснастити складними механізмами. Втім, окрім бутафорського урсуса, буде у фільмі й справжній — міжнародна зірка, ведмідь Тіма з Австрії.

Бюджет стрічки становить 30 млн. гривень, шість iз яких надало Держ­кіно України. Зйомки розпочали 11 жовтня на кіностудії ім. Довженка. Наприкінці місяця знімальна група вирушить у Карпати, а опісля — у Грузію та Болгарію. В український прокат «Урсус» вийде у 2015 році.