Міністерство економіки та промислового розвитку знову зафіксувало підвищення цін на овочі. В оприлюдненому днями міністерському моніторингу споживчих цін на соціально значимі товари перед веде картопля. Приміром, у столиці вона з початку місяця подорожчала ледь не на чверть — на 21 відсоток, морква і цибуля — більш ніж на 10 відсотків. Водночас ціни на м’ясо завмерли. Так, кілограм свинини, принаймні згідно зі звітом Мінекономіки, у Києві коштує 47,6 гривні, яловичини — 54,4 гривні.
«УМ» провела бліц–огляд найближчих столичних стихійних базарів та супермаркетів, який підтвердив: овочі подорожчали. Якщо в середині вересня кілограм картоплі на базарі можна було придбати ще за 4 грн. 50 коп., то нині найдешевший «другий хліб» у сільських бабусь, що торгують у підземних переходах, коштує щонайменше «п’ятьорку», а загалом середня ціна — 6 гривень. Цікаво, що деякі мережі супермаркетів правлять за картоплю 4 гривні, складаючи суттєву конкуренцію приватникам. І це на тлі тенденції, яку зафіксувало Мінекономіки: обсяги виробництва картоплі та загалом городини «перевищують потреби населення». А ціни чомусь поволі ростуть!
Дивуються цьому й експерти. Адже подорожчання овочів у вересні було спричинено несприятливими погодними умовами, на полях та городах багато де погнили картопля, морква і буряк, але ж початок жовтня дав потепління і певну стабілізацію аграріям. Як передає УНІАН, за дослідженнями експертів проекту «АПК–Інформ: овочі й фрукти», плодово–овочевий індекс за останній тиждень зріс на 0,8%. Небагато (особливо з огляду на те, що попереднього тижня цей індекс зріс на понад 14%), але все–таки...
А які ж «дари ланів та садів» залишилися на сталій ціновій позначці? Експерти стверджують: це фруктовий кошик, який на ринку «вирізняється ціновою стабільністю», а особливо цитрусові. Так що коли борщ варити вам задорого — їжте лимони, і хай усе буде добре.