Боротьба без конкуренції

11.10.2013
Боротьба без конкуренції

Ільхам Алієв на виборчій дільниці не хвилювався. (Рейтер.)

Результат президентських виборів, які відбулися позавчора в Азербайджані, передбачити було нескладно. Як і очікувалося, переможцем оголошено чинного президента Ільхама Алієва. Його прихильники вийшли на вулиці святкувати перемогу свого лідера одразу після оприлюднення результатів екзит–полів.

Згідно з даними, оприлюдненими вчора ЦВК Азербайджану, після обробки 72% бюлетенів — Алієв набирав 84,7% голосів. Як заявив голова Центрвиборчкому Мазахір Панахов, із таким результатом уже однозначно можна було стверджувати, що чинного президента переобрали на третій поспіль п’ятирічний термін.

Представник опозиційної коаліції «Національна рада демократичних сил», 61–річний історик Джаміль Гасанли, здобув близько 8% голосів. Проте азербайджанська опозиція не поспішає визнавати поразку. «Національна рада демократичних сил» оприлюднила заяву, в якій стверджує, що на виборах відбулися масові порушення. «З процесу голосування видно, що влада знову хоче зробити Ільхама Алієва президентом шляхом сфальсифікованого голосування. Про демократичні, справедливі й прозорі вибори навіть не йдеться», — сказано в заяві опозиції. До слова, Алієв відмовився брати участь у публічних передвиборчих заходах.

Водночас спостерігачі від правлячої партії «Новий Азербайджан» говорять, що заяви опозиції про масові порушення на виборах — «вигадка».

Загалом у бюлетені було внесено імена десятьох кандидатів, п’ятеро з яких — депутати азербайджанського парламенту, підозрювані опонентами влади у несамостійності й «технічності», ще троє — маловідомі опозиційні політики.

Критики уряду вказують на придушення в країні будь–якої опозиції і незалежних ЗМІ. Втім 51–річний Ільхам Алієв, який прийшов до влади 2003 року незадовго до смерті свого батька Гейдара Алієва, що керував Азербайджаном іще з радянських часів, має можливість гасити невдоволення громадян завдяки доходам від продажу нафти. І це незадоволення не позначається на їхньому політичному виборі. Азербайджанці не вірять у зміни, а опозиція слабка.

Незважаючи на те, що Азербайджан має вигоду з видобування енергоносіїв, нерівність між найвищими та всіма іншими верствами населення надто помітна. У країні панує корупція та кумівство, і хоч на словах багато азербайджанців висловлюють неабияке обурення, та проти влади не виступають. Суспільство здебільшого байдуже і живе міфом доброго володаря Алієва та його поганого двору, відповідального за порушення.

Ільхам Алієв у телезверненні подякував азербайджанцям, які проголосували за нього. Він має право і в подальшому брати участь у ви­борах, оскільки 2009 року референдум скасував конституційне обмеження, згідно з яким президент мав право обіймати цю посаду не більше двох каденцій.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>