На каву — у сільську бібліотеку

10.10.2013

У селі Бармашове, що на Миколаївщині, у місцевій бібліотеці віднедавна можна не лише замовити цікаву книжку чи посидіти в інтернеті, а й поспілкуватися за горнятком кави чи склянкою соку, відзначити день народження дитини. Такі послуги пропонує перший в Україні бібліоресторан, який відкрився тут на початку вересня. За місяць його роботи кількість відвідувачів бібліотеки зросла на 63 читачі.

Бармашівська бібліотека–філія стала переможцем конкурсу співпраці з місцевими громадами програми «Бібліоміст» («Глобальні бібліотеки — Україна»). «Це — міжнародна практика, коли в бібліотеці є свої лаунж–зони, де можна поспілкуватися, обмінятися думками, попити чаю чи соку. За кордоном таких місць багато, а у нас це — перша ластівка, та ще й у такому віддаленому селі», — говорить менеджер програми «Бібліоміст» Евгенія Амеліна.

У Бармашівському бібліоресторані існує своє «меню»: до соку вам запропонують одну літературу, до кави — іншу, до кисневого коктейлю — третю. «Хоча це наші рекомендації, якщо люди замовлять щось інше, ми, звичайно ж, не відмовляємо», — ділиться досвідом Тетяна Остафійчук, директор Жовтневої ЦРБ, до якої відноситься Бармашівська філія.

Що цікаво — і кава, і сік у бібліотеці безплатні. «Частину виграного гранту ми витратили на оформлення відповідним чином приміщення, на тисячу гривень закупили кави, чаю, так що є чим пригощати відвідувачів. Та й місцеві бізнесмени нас без уваги не залишають. Думаю, з часом людей, готових залишити бібліотеці гроші «на чай», тільки побільшає», — впевнена пані Тетяна.