«Чотири мільйони підписів? Та хоч за декаду!»

10.10.2013

Попри те, що кампанія Комуністичної партії з ініціювання всеукраїнського референдуму за вступ до Митного союзу з Росією офіційно не визнана Центрвиборчкомом, КПУ не спиняється й починає другий етап — збір підписів громадян. «Ми з 10 жовтня почнемо народний референдум. Ми будемо збирати вже підписи, — повідомив журналістам перший секретар ЦК Компартії Петро Симоненко. — Необхідно 3 мільйони — ми зберемо 4 мільйони!»

За словами лідера комуністів, вони керуватимуться тими нормами, які затвердила Центральна виборча комісія. Закінчити цю кампанію КПУ планує вже до 20 листопада.

Симоненко зазначив, що збором підписів буде займатися ініціативна група, утворена на зборах громадян щодо ініціювання референдуму. Лідер Компартії просто не приймає того факту, що ЦВК не делегувала своїх представників на жодні збори з ініціювання референдуму, відповідно, їхні рішення не є підставою для легітимної кампанії з проведення всеукраїнського плебісциту про вступ до Митного союзу.

Нагадаємо, що Центр­виборчком відмовився реєструвати ініціативні групи КПУ як після зборів 8 вересня, так і після 29–го. Заступник голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна пояснила, що Комісія керувалася рішенням Окружного адмінсуду Києва, яким було заборонено відправляти представника ЦВК на «ініціативні» збори. Їх, зборів, по всій Україні проведено загалом 21, при цьому Центрвиборчком виявив фальсифікацію реєстраційних документів. «У мене складається враження, що ЦВК закидують спамом, а не документами, які підтверджують намір громадян ініціювати такий захід, як всеукраїнський референдум», — сказала Усенко–Чорна, зазначивши, що серед членів ініціативної групи фігурують померлі, люди з вигаданими іменами й прізвищами, а також особи, які не досягли 18 років. Фальсифікація даних документів є кримінально караним злочином, вважає член ЦВК.

Водночас близький до влади політолог припускає, що варіант, коли референдум «за союз із Росією» стане політичною дійсністю, таки існує, хоч і дуже мало­ймовірний. «Збір підписів за референдум щодо Митного союзу, ініційований комуністами, навряд чи матиме якісь наслідки за умови нормального перебігу процесу переговорів щодо підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, — каже в коментарі «УМ» керівник Інституту української політики Кость Бондаренко. — Якщо градус напруги у наших стосунках із Євросоюзом знизиться (ЄС перестане акцентувати надмірну увагу на питанні Тимошенко, натомість роблячи наголос на інших моментах — економічних, у сфері боротьби з корупцією тощо), то референдум щодо членства у МС залишиться нереалізованим — як такий собі політичний курйоз. Якщо ж переговорний процес зайде в тупик, то цілком можливе використання референдуму як механізму для обґрунтування необхідності геополітичного повороту. Сьогодні ми можемо говорити про цей варіант лише гіпотетично — але він може стати додатковим фактором впливу на думку провідних політичних кіл ЄС. Особливо враховуючи той факт, що Угода про асоціацію є більш вигідною для ЄС, аніж для України».