«Ще одного 28 листопада не буде»

10.10.2013
«Ще одного 28 листопада не буде»

Президент України (2005—2010 рр.) Віктор Ющенко у рамках візиту до США виступив із лекцією «Відтінки помаранчевого. Десятиліття української демократії» в Університеті Мічигану. Лекція була присвячена основним тенденціям політичного життя України, її ролі в європейській геополітиці, а також формуванню ідентичності сучасної української нації. Віктор Ющенко представив короткий аналіз перебігу переговорів про укладання угоди про асоціацію з Європейським Союзом, які були розпочаті з його ініціативи під час саміту Україна—ЄС у Парижі 2008 року. На переконання Ющенка, шанс підписати угоду 28 листопада не має бути втрачений як з огляду на її економічні та політичні переваги, так і стабільність, яку вона принесе в Європу.

«Спілкуючись в останні два роки з колегами, друзями і керівництвом Європейських інститутів, я доводжу одну думку: якщо ми говоримо про зовнішньополітичний курс Європи, то немає у найближчі п’ять років для європейської сім’ї більш важливого питання, ніж питання українське. Ми живемо в часі, коли, безумовно, Європа потрібна Україні. Бо це один зi способів нашого майбутнього існування… але, переконаний, Європа як ніколи сьогодні краще розуміє потребу в Україні», — сказав Віктор Ющенко.

Він охарактеризував угоду як безпрецедентну — за своїм обсягом і тематичним охопленням угода є найбільшим міжнародно–правовим документом за всю історію України та найбільшим міжнародним договором з третьою країною, коли–небудь укладеним Європейським Союзом.

За словами Віктора Ющенка, угода пропонує «дорожню карту» внутрішніх реформ, які потрібні Україні.

«Як знищити корупцію? Інтегруйся у Європейський Союз. Як змінити виборче законодавство? Інтегруйся у Європейський Союз. Як зробити реформу судів? Подивіться, речі, які роками не можна було провести Президенту в парламенті, за останні два тижні майже одноголосно прийняті українським парламентом. Коли у лютому голосували за резолюцію з європейської інтеграції, вона набрала 350 голосів. Це питання, яке інтегрує націю», — сказав Віктор Ющенко.

«У нас не може бути перепони пропустити 28 листопада. Для мого покоління другого 28 листопада вже не буде. І це не можна повторити через рік, через п’ять, через десять», — вважає Віктор Ющенко, зауваживши, що Україна завжди буде першим пріоритетом у російській зовнішній політиці.

Віктор Ющенко вважає, що гарантувати виграш України у політиці зовнішнього тиску та шантажу може національна єдність, формуванню якої був присвячений кожний день його президентства. Ще одним таким фактором Віктор Ющенко назвав демократизацію, похідними якої є економічний добробут націй, та європейську інтеграцію.

«Для нас зараз дуже важливі союзники. Я говорю в першу чергу про США, про Європейський Союз... Давайте 28 листопада 2013 року не програємо разом. Якщо 28 листопада Україна не отримає перспективи асоційованого членства, політичний «Оскар» отримає Путін. Я апелюю сьогодні й до американських політиків, і до європейських політиків: ми повинні дихати порозумінням. Не бачу причини, щоб 46 мільйонів українців не отримали перспективи асоційованого члена ЄС», — закликав Віктор Ющенко.

ДОВІДКА «УМ»

Університет Мічигану вважається одним із найкращих наукових та навчальних центрів США. Університет має один із найвищих показникiв за кількiстю випускників з одного університету у світі.

Лекція Віктора Ющенка була приурочена до п’ятиріччя Центру Вайзера з вивчення нових демократій.