НОВИНИ ПЛЮС

10.10.2013

«Параджанова» — на «Оскар»

76 кінофільмів, з–поміж них і українська стрічка «Параджанов», подані до списку пошуковувачів на здобуття премії «Оскар» у 2014 році у категорії «Кращий закордонний фільм». Росія запропонувала «Сталінград». Уперше свої фільми представили Молдова, Арабські Емірати, Чорногорія. Серед претендентів є й гучні стрічки — «Полювання» данця Томаса Вінтерберга, «Великі майстри» Вонга Кар–Вая (Гонконг), «Велика краса» Паоло Соррентіно та ін.

Наголосимо, що до списку автоматично включають усі запропоновані фільми після того, як країна, що складає подання, супроводить їх відповідними документами. Зазвичай перший варіант шорт–листа претендентів формують у грудні з десятка стрічок, які пройшли випробування відомими кінофорумами світу. А остаточний список номінантів на «Оскар» — п’ять стрічок — відбіркова комісія складе опісля. Цьогоріч цю п’ятірку оголосять 16 січня. Нагадаємо, що 86–та церемонія оголошення лавреатів «Оскара» відбудеться 2 березня в Голлівуді.

Минулого року від України на «Оскар» у цій номінації було висунуто стрічку Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Донбас збіднів

Донецький міський голова Олександр Лук’янченко заявляє, що у бюджеті міста поки що немає грошей на реконструкцію школи №5 та унікальних мозаїк на її стінах, виконаних, зокрема Аллою Горською. Про це повідомило «Радіо «Свобода». Мер наголошує, що треба реконструювати всю будівлю, а не тільки цінну мозаїку 1960–х.

Мозаїки, площа яких сягає 200 квадратних метрів, у 60–х роках минулого століття створили художники–монументалісти Алла Горська, Григорій Синиця та Галина Зубченко. У 2012 році мозаїки внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, однак грошей на реставрацію ані місто, в комунальній власності якого є школа, ані держава так і не виділили. Нині потребують реставрації близько 40% площі мозаїки.

У Стоунхенджі відкриють музей

До кінця року в одному з найбільш відвідуваних туристами пам’яток світу — Стоунхеджі — відкриють музей і тури­стичний центр, пише видання tourdream.net. Вони будуть розташовані за 2 км від загадкової кам’яної споруди часів неоліту. За словами представниці організації «Англійська спадщина» Лорейн Ноул, красивий та ідеальний, з точки зору дизайну, центр відмінно вписується в пейзаж рівнини Солсбері.

1986 року Стоунхендж було внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Щороку сюди приїжджають близько 1 млн. туристів, половина з яких — іноземці.