Каста, Бастер, Рутіпусі...

09.10.2013
Каста, Бастер, Рутіпусі...

Українці привезли з чемпіонату «бронзу». (надане прес–службою Міжрегіонального центру швидкого реагування.)

Чотирилапі рятувальники та їхнi провідники повернулися додому з чемпіонату світу з перемогою. Відтак Міжрегіональний центр швидкого реагування в Ромнах радо вітав своїх колег. Адже третє загальнокомандне місце серед 50 команд із 30 країн — це почесно. Серед призерів — Сергій Шлапак із німецькою вівчаркою Каста Рівел Актів; Володимир Мартинчук із німецькою вівчаркою Бастер Булештерн; Ірина Давиденко з собакою породи малінуа Рутіпусі Хілка, а також Валерій Гомзар, Володимир Мірошниченко, Володимир Францев, Максим Патьоха з лабрадорами–ретріверами Річардом Ліоном, Марджі Колор Сайтом, Чегеварою та Бімом.

Дев’ятнадцятий чемпіонат світу кінологів–рятувальників відбувся у містечку Неймегене, що у Нідерландах. Його традиційно проводила світова організація пошукових собак IRO. Етапи змагань теж були традиційними: пошук людини по сліду, пошук заблукалих у лісі та пошук постраждалих у техногенному завалі.

«Поруч із фахівцями зі світовими іменами із Німеччини, Австрії, Чехії, які фактично стояли біля витоків формування рятувальної кінології світу, кінологам Державної служби України з надзвичайних ситуацій виступати було не так і просто, — розповідає прес–секретар міжрегіонального центру Валерій Шокутько. — Проте наші стали третіми, поступившись фаворитам подібних змагань — двом командам з Австрії, що зайняли перше і друге місця. Вдалося потіснити навіть таких лідерів, як команди німців і чехів. А позаду лишилися команди Росії, Польщі, Іспанії, Японії, Кореї, Аргентини».

Треба зазначити, що це не перша перемога українських кінологічних пар. У 2012 році українська збірна на такому змаганні виборола золото. «Хоча у загальній складовій будь–якого спортивного результату обов’язково присутня доля везіння, після двох останніх чемпіонатів ми можемо з упевненістю констатувати, що у Східній Європі з’явився потужний конкурент навіть для досвідчених команд із двадцятирічним стажем», — зазначив віце–президент IRO Детл­ефф Кюн.

Водночас радіючи успіхам, українці зауважують і прорахунки. «Нам дуже приємно, що затрачені нами зусилля на розвиток рятувальної кінології в Україні не виявилися марними, — каже начальник Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України Сергій Біляєв. — Про це свідчать оцінки провідних експертів світу. Та знаємо й свої слабкі сторони. Одна з них — недостатній рівень мовної підготовки. Чемпіонат знову засвідчив, що без доброго знання англійської чи німецької інтегруватися у світову спільноту дуже важко. Але цю прогалину ми обов’язково ліквідуємо».