НОВИНИ ПЛЮС

09.10.2013

Президенту Аргентини зроблять операцію на мозку

Недаремно медики відправили президента Аргентини Крістіну Кіршнер фактично на «примусовий» лікарняний. Сьогодні глава держави лягає на операцію. Їй видалять субдуральну гематому, іншими словами — крововилив у мозку.У серпні Кіршнер упала і вдарилася головою. А напередодні потрапила до лікарні з відчуттям поколювання у лівій руці. Тепер обстеження встановило, що тоді в 60–річної жінки стався інсульт.

У 2012 році Крістіна Кіршнер, яку за рік до того переобрали в президенти на другий термін, уже перенесла серйозне хірургічне втручання — їй видалили ракову пухлину щитоподібної залози. Як і тоді, під час нинішнього лікарняного на посаді її тимчасово замінить віце–президент. «За ці 30 днів нічого не зміниться. Нічого дивного, незвичного не відбувається. Їй необхідний відпочинок. І вона на нього заслуговує понад усе», — заявив тимчасовий в.о. глави Аргентинської держави Амадо Бодо.

У Греції екс–міністра посадять на 20 років

Екс–міністра оборони Греції Акіса Цохацопулоса визнано винним у справді про шахрайство з оборонними контрактами. Згідно з вироком суду, наступні 20 років він проведе в ув’язненні. Напередодні суд визнав Цохацопулоса винним у відмиванні грошей та одержанні хабарів на мільйони євро. Це була одна з найбільших справ про корупцію від початку фінансової кризи у Греції.

74–річний Цохацопулос уже перебував у в’язниці в рамках іншої справи проти нього. Він був міністром у кількох соціалістичних урядах Греції впродовж останніх 30 років. Його дружина та донька отримали у цій же справі по 12 років ув’язнення, а попередня дружина — шість років. Загалом, на лаві підсудних перебувало 18 осіб, які отримали покарання у вигляді ув’язнення терміном від 6 до 16 років. Двох підсудних було виправдано. Згідно з індексом корупції організації «Транспаренсі інтернешнл» за минулий рік, Греція з великим відривом була найбільш корумпованою країною ЄС.

Кримінальну справу проти Саркозі закрито

Судові слідчі вирішили закрити справу проти екс–президента Франції Ніколя Саркозі, якого обвинувачували у зловживанні довірою власниці концерну «Л’Ореаль» Ліліан Бетанкур,. Як повідомляє французьке видання Sud Ouest, судді вирішили, що обвинувачення проти Саркозі недостатньо підкріплені доказами, щоб передати справу до виправного суду міста Бордо.

Розслідування «справи Бетанкур» почалося у 2007 році. Ґрунтуючись на проведеній 7 червня 2011 року психіатричній експертизі, судді зробили висновок, що низка людей могла використовувати у корисливих цілях стан здоров’я найбагатшої жінки Франції, яка страждає на хворобу Альцгеймера.

Гондоли ХХІ століття

Знамениті гондоли, які є однією з головних туристичних цікавинок Венеції, пройдуть радикальне оновлення. Міська влада постановила, що віднині кожен човен має бути обладнаний системою GPS, світловідбивальними наклейками та чітко видними реєстраційними номерами (зараз вони містяться лише на внутрішній частині борту), аби їх могли зчитувати встановлені на каналах відеокамери. Окрім того, з 4 листопада гондолам заборонено до 10:30 випливати на головну водну транспортну артерію Венеції — Гранд–канал, щоб вони не заважали громадському транспорту та водним таксі у годину пік. Метою всіх цих змін є підвищення безпеки руху на переповненому Гранд–каналі. Дотеперішній хаос на головній «магістралі» міста змусив владу запровадити радикальні зміни у правилах регулювання руху. Процес значно пришвидшився після трагічної смерті німецького туриста, який загинув у серпні цього року внаслідок зіткнення гондоли з водним трамваєм поблизу мосту Ріалто.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>