Ювілей як прелюдія до ювілею

09.10.2013

Цього року фестиваль жіночих моновистав мав кілька особливостей, які відрізняли його від попередніх форумів. По–перше, він став ювілейним, десятим. Засновуючи його, народна артистка України Лариса Кадирова декларувала благородну творчу мету — «плекання, культивування та представлення універсальної мови театру, вшанування пам’яті Марії Заньковецької, популяризація кращих світових здобутків виконавської майстерності актрис тощо». Усвідомлюючи, з якими складнощами доводиться стикатися, аби щорічно вирішувати проблеми фінансування фестивалю, можна лише уявити, як непросто далася їй ця ювілейна цифра. По–друге, вперше у програмі форуму — а «Марія» є єдиними фестивалем жіночих монодрам у Європі — заявлена вистава чоловіка, британця українського походження Метью Зайця «Кравець з Інвернесса». Зрештою, жіночу компанію теж інколи не завадить розбавляти представниками протилежної статі... Ну й по–третє, цей рік став ювілейним для самої пані Лариси, яка місяць тому відсвяткувала 70–річчя. Позавчора у рамках фестивалю «Марія» відбувся її ювілейний вечір «Люблю любити любов».

Цього разу «Марія» зібрала актрис (і актора) з Німеччини, Польщі, Словенії, Великобританії... Відкривала фестиваль львів’янка Лідія Данильчук, яка зіграла Шевченків «Сон». На церемонії відкриття були презентовані також книга Алли Підлужної «Щаслива самотність актриси», яка вийшла не лише українською, а й польською мовами. У фойє Театру Франка, де проходить фестиваль, відкрито виставки «Марія Заньковецька» та «Актриса — Лариса».

...Як справедливо зауважила пані Лариса, монолог — це дуже відносне визначення жанру. Оскільки навіть якщо актриса виходь на сцену сама — вона все одно має партнера, глядача. Цю ж істину доводила своєю творчістю і сама Марія Заньковецька. Фестиваль «Марія» було засновано у 2004–му, на честь 150–річного ювілею Заньковецької. Наступного року громадськість відзначатиме вже 160 років із дня народження видатної актриси. Було б доречно, аби ця дата спонукала культурне керівництво держави до нових цікавих ініціатив.