Перша «сланцева бурова» дала результат

09.10.2013
Перша «сланцева бурова» дала результат

Роботи на свердловині дають підстави для оптимізму. (УНІАН.)

Компанія Shell завершила розвідувальне буріння на свердловині «Білявська–400» у Первомайському районі на Харківщині, яка має статус першої «сланцевої бурової» в Україні. Результат порадував фахівців, оскільки альтернативний газ було виявлено вже на глибині 5 тисяч метрів, що підтверджує перспективність цього родовища. «Перший етап підходить до завершення, — повідомив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов. — Розвідувальне буріння компанії Royal Dutch Shell повністю завершено. Повністю пройдені проектні 5 тисяч метрів і, за даними спеціалістів, є результат: «газопроявка» позитивна. Ми сподіваємося, що Україна до 2020 року зможе повністю забезпечити внутрішні потреби населення і промисловості в газі, а в майбутньому стати газовим експортером. Це шлях до енергетичної незалежності країни».

Говорити про обсяги сланцю на цьому родовищі, за словами фахівців, поки що рано. Точні дані з’являться лише після повного тестування свердловини, що буде проведене наступного року при допомозі гідророзриву ґрунтового пласта. Зараз цей проект проходить необхідні експертизи для отримання дозвільної документації. Але, за попередніми розрахунками, запаси сланцю на «Білявській–400» оцінюють у 4 трильйони кубометрів. Це означає, що в майбутньому тут видобуватимуть до 10 мільярдів кубометрів газу на рік. Водночас у Близнюківському районі на Харківщині Shell та ПАТ «Укргазодобування» продовжують будівництво майданчика для буріння «Ново–Мечебіловської» свердловини, що стане другим за рахунком спільним проектом цих компаній.

Ще одним регіоном, де планується будівництво «сланцевих бурових», може стати Львівська область, де облрада дала дозвіл на добування сланцю компанії Chevron. Інвестиції останньої в даний проект складуть 350 мільйонів доларів. Його реалізація, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, допоможе створити 15 тисяч робочих місць. Усього ж Chevron готова інвестувати в економіку країни до 10 мільярдів доларів.