Ові закидає — Ягр дограє

09.10.2013
Ові закидає — Ягр дограє

Російський форвард «Вашингтона» Олександр Овечкін штурмує ворота суперників. (Рейтер.)

Попри далеку відстань до місць проведень баталій у Національній хокейній лізі та нічний графік їхніх телетрансляцій, українські вболівальники завжди знаходили можливість повболівати за вашингтонських «столичників», лос–анджелеських «королів», бостонських «ведмедів», «кленові листки» з Торонто, «блискавки» з Тампи, філадельфійських «льотчиків», «рейнджерів» та «острів’ян» із Нью–Йорка, пітсбурзьких «пінгвінів», «дияволів» із Нью–Джерсі тощо — команди, за які в різні роки виступали наші провідні хокеїсти Дмитро Христич, Руслан Федотенко та Олексій Понікаровський. Також «своїми» багато хто вважав команди Житника, Варламова, Бабчука, деяких інших уродженців та вихідців з України, котрі в різні роки виступали в НХЛ. Однак «першопрохідці» Христич і Житник давно почепили ковзани на цвях, а ветерани Федотенко й Понікаровський синхронно переїхали на кращі (чи легші) хліби до КХЛ — у «Донбас» і пітерський СКА відповідно. Тож обирати собі улюблену команду в новому чемпіонаті найсильнішої ліги світу, який стартував 1 жовтня, доводиться вже не за «національним», а якимсь іншим принципом.

96–й ігровий сезон у НХЛ обіцяє бути особливим — передусім тому, що часу на розкачку в хокеїстів майже не буде. Керівництво НХЛ та Міжнародної федерації хокею домовилося про «олімпійську паузу» (терміни хокейного турніру на Іграх у Сочі — 8–23 лютого), тож усі зірки світового хокею вочевидь уже зараз хочуть довести тренерам національних збірних свою профпридатність. Також не слід забувати, що з минулого сезону, вкороченого через локаут, у НХЛівських хокеїстів залишилися невикористані резерви, які варто з розумом розподілити на тривалу «регулярку»–2013/14. Кожній команді доведеться провести 82 матчі, після чого на «обраних» очікуватиме ще й виснажливий «плей–оф».

Зазначимо, що з цього сезону НХЛ змінила свою турнірну побудову. На відміну від попередніх років, коли всі учасники чемпіонату були розбиті на шість дивізіонів, нині таких «пульок» — чотири. Щоправда, вони все одно формують Східну, до якої входять Атлантичний та Столичний дивізіони, та Західну конференцію, що розгалужується на Тихоокеанський та Центральний підрозділи. Тепер, згідно з новим форматом поділу, напряму до «плей–оф» виходитимуть по три кращі команди з кожного дивізіону, а ще по два колективи з кожної конференції добиратимуться за очками.

Наразі, коли майже половина з 30 клубів–учасників регулярного сезону зіграли лише по два стартові матчі, говорити про фаворитів та аутсайдерів турніру, напевно, не варто. Скажімо, чинний володар Кубка Стенлі — «Чикаго» — на Заході посідає лише восьме місце, тоді як «Торонто», котрий у минулому сезоні завершив «плей–оф» уже в стартовому раунді, має стовідсотковий результат й очолює турнірну таблицю на Сході. Щоправда, деякі висновки вже не забарилися: три поспіль поразки «Філадельфії флаєрз», за яку в минулому сезоні виступав Руслан Федотенко, змусили керівництво клубу відставити з посади голов­ного тренера Пітера Лавіолетта.

Хай там що, а колективам, які серйозно розглядають можливість поборотися за Кубок Стенлі, думається, буде не складно посісти одне з трьох перших місць у своєму дивізіоні. Серед таких серйозних претендентів на головний трофей НХЛ уже не один рік фігурує «Піттсбург». Щоправда, зірковості двох форвардів «Пінгвінз» — канадця Сідні Кросбі та росіянина Євгена Малкіна — не вистачає для підкорення заповітної вершини. Нагадаємо, що в минулому сезоні на шляху до фіналу КС «пінгвінів» зупинили бостонські «ведмеді». На думку експертів, «Піттсбург» та «Бостон» і в цьому сезоні мають досить багато шансів, аби боротися за місце у фіналі Кубка Стенлі від Сходу. Тоді як на Західній стороні за путівку до головного раунду, швидше за все, змагатимуться двоє останніх володарів Кубка Стенлі — «Лос–Анджелес кінгз» та «Чикаго блек хоукс».

За великим рахунком, улітку в НХЛ відбулося надто мало суттєвих переходів, які б могли принципово змінити розстановку сил. Як і минулого року, роль головного голеадора ліги виконуватиме форвард «Вашингтона» Олександр Овечкін. Росіянин у попередньому сезоні отримав «Моріс Рішар Трофі» — приз кращому снайперу — і на старті нового чемпіонату вийшов в одноосібні лідери бомбардирської гонки.

А головним трансфером літнього міжсезоння став від’їзд до Росії Іллі Ковальчука. Він розірвав із «Нью–Джерсі девілз» 15–річний контракт, за яким мав отримати аж 100 мільйонів доларів.

Цікаво, що на місце росіянина «дияволи» взяли легендарного Яроміра Ягра, котрий і в 41 рік не поспішає зав’язувати з профі–кар’єрою. Натомість 43–річний знаменитий фін Теєму Селянне з «Анахайма» вже оголосив, що по закінченні цього сезону нарешті повісить ковзани на цвях.

ТАБЛО

НХЛ. Регулярний чемпіонат. «Едмонтон»  — «Нью–Джерсі» — 5:4 Б, «Лос–Анджелес» — «Нью–Йорк рейнджерз» — 1:3.

* * *

КХЛ. ЦСКА — «Салават Юлаєв» — 3:2, «Локомотив» — «Металург» (Нк) — 1:0 ОТ, «Сєвєрсталь» — «Сибір» — 2:3, «Атлант» — «Адмірал» — 2:1, СКА — «Амур» — 4:3 ОТ, «Лев» — «Металург» (Мг) — 3:4 ОТ, «Медвешчак» — «Нафтохімік» — 6:0.