Роковини «Судного дня»

08.10.2013

Незважаючи на всі намагання тимчасової влади Єгипту переконати іноземних туристів у тому, що обстановка в країні цілком безпечна, ситуація залишається напруженою. Щоправда, на курортах і справді все спокійно, зате про великі міста цього не скажеш. Позавчора в країні знову відбулися сутички між силами безпеки та прихильниками усуненого від влади ісламістського президента Мохаммеда Мурсі, в результаті яких загинуло понад 50 і отримали поранення близько 280 людей.

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, більшість жертв постраждали від вогнепальної зброї. У Каїрі колони ісламістів намагалися пройти до площі Тахрір, де зібралися тисячі прихильників військових, щоб відзначити сорокову річницю війни з Ізраїлем 1973 року. В Ізраїлі ця війна має назву Йом Кіппур («Судний день»).

У багатьох районах столиці почалися заворушення, було чути стрілянину. Сили безпеки застосували сльозогінний газ. Сутички відбулися і в багатьох інших єгипетських містах. У Каїрі, де загинуло найбільше людей, було заарештовано понад 200 членів руху «Брати–мусульмани».

Від 14 серпня в країні діє режим надзвичайного стану. Наступного року в Єгипті обіцяють провести нові вибори. На «офіційній» маніфестації на площі Тахрір деякі люди тримали портрети міністра оборони Абдула Фаттаха Аль–Сісі, якого багато хто хоче бачити наступним президентом Єгипту. Тим часом прихильники Мурсі називають генерала Сісі вбивцею, тому й накинулися на опонентів. Вуличні бої вирували годинами, але військовим вдалося утримати демонстрантів з обох таборів. Раніше МВС попередило, що протистоятиме будь–яким «спробам завадити урочистостям 6 жовтня».

У телевізійному зверненні прем’єр–міністр Хазем Беблав заявив, що країна переживає «критичний момент», і закликав єгиптян «згуртуватися та з оптимізмом дивитися в майбутнє».

Нагадаємо, в липні Збройні сили Єгипту усунули від влади президента–ісламіста, якого звинуватили в узурпації влади та підбурюванні до насильства під час демонстрацій опозиції. Незабаром Мурсі, що перебуває під вартою, разом із кількома іншими лідерами «Братів–мусульман» постане перед судом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>