Хмари над Ренатом

04.10.2013
Хмари над Ренатом

Ренат Кузьмін. (УНІАН.)

«Тринадцять годин тому Ренат Кузьмін позбувся посади, а ЗМІ цього не помітили», — таке лаконічне повідомлення розповсюдила у соціальних мережах ще позавчора відомий журналіст Тетяна Даниленко, маючи на увазі першого заступника Генпрокурора.

Утім iдеться, швидше, не про зняття з посади одіозної персони на Різницькій, яка курирувала всі резонансні справи проти опозиціонерів, а про обмеження його впливу. Адже в прес–службі Генпрокуратури відмовляються підтвердити чи спростувати цю інформацію, мовляв, чутки окремих журналісток не коментуємо. А на сайті ГПУ досі красується фото пана Кузьміна в розділі «керівництво», де він і надалі зазначений як перший заступник Генерального.

Але «хмари» над головою Рената Равелійовича вочевидь таки згустилися. Позавчора Генпрокурора Віктора Пшонку і його першого заступника Рената Кузьміна викликали до Президента Віктора Януковича. Про це журналістам повідомили в приймальні Кузьміна напередодні його прес–конференції в газеті «Комсомольська правда в Україні». З якої причини керманичів ГПУ викликали до глави держави — не відомо.

Уже згодом прес–служба ГПУ повідомила про те, що того ж дня (у середу. — Ред.) Генпрокурор Віктор Пшонка провів розширене засідання колегії з питань оптимізації структури слідчо–наглядових підрозділів. На колегії пан Пшонка зазначив підлеглим, що реформування кримінальної юстиції та реформа правоохоронних органів вимагають прогресивних рішень та кроків. Одним iз таких кроків стало утворення в структурі Генпрокуратури самостійного Управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях. Начальником цього управління став Вадим Лушер.

Окрiм цього, у зв’язку з такими змінами було утворено ще й Головне управління наглядової діяльності у кримінальних провадженнях слідчих органів прокуратури ГПУ, яке очолив Віктор Дичаковський. А от Головне слідче управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ, яке курирував саме Ренат Кузьмін, тепер реорганізовано в Головне слідче управління Генеральної прокуратури. Тут також змінилося керівництво — начальником став Олександр Каліфіцький, а його заступником — Павло Немчинов. На які посади призначено попередніх керівників, які отримали їх від Кузьміна за резонансні справи проти Тимошенко і Луценка і вважалися його людьми, на Різницькій не повідомляють.

Можемо лише припустити, що напередодні важливого для України рішення про асоціацію з ЄС влада вирішила пожертвувати одіозним затятим ворогом опозиції Ренатом Кузьміним, щоб трохи заспокоїти прихильників опозиції в ЄС.