Тарифний бунт проти Мамая

01.10.2013
Тарифний бунт проти Мамая

Так починався штурм міськради. (автора.)

Минулої п’ятниці в Полтаві відбувся справжній бунт проти міської влади і мера Олександра Мамая. Почався він із мітингу протесту, ініційованого осередками партій «УДАР» і «Свобода» проти підвищення фактично у 2,5—3 рази тарифів на послуги з утримання споруд і прибудинкових територій та вивезення побутового сміття.

Таке здирницьке для гаманців більшості полтавців рішення міськвиконком ухвалив ще влітку. З того часу біля тієї ж мерії відбулося кілька протестних акцій. Люди навіть перекривали транспортну магістраль. Однак, незважаючи на такий спротив і заперечення Антимонопольного комітету, інших контролюючих структур, профільної комісії облради, міська влада категорично відмовлялася скасовувати підвищені тарифи.

Тож цього разу ініціатори мітингу, який зібрав кілька сотень полтавців, переважно пенсіонерів, зажадали особистої зустрічі з мером. Та навіть після того, як біля міськради знову перекрили рух, Олександр Мамай до мітингувальників не вийшов. Замість цього їм запропонували відрядити на перемовини з секретарем міськради Оксаною Деркач не більше десяти осіб.

Після більш ніж годинного очікування народний депутат від «УДАРу» Сергій Каплін запропонував вирушити «на прийом» до мера всім учасникам мітингу. І разом із колегою – народним депутатом від «Свободи» Юрієм Бубликом – почав прокладати дорогу людям до адмінбудівлі крізь міліцейський стрій. Натовп протестувальників кілька разів (спочатку на вході, а потім у вестибюлі й уже біля приймальні мера) намагалися зупинити міліціонери, та це тільки підігрівало емоції. Тож розлючені громадяни виламали двері у приймальню міського голови. Хоча до його кабінету, двері якого буквально закрили грудьми кремезні правоохоронці, не заходили.

Пана Мамая почали шукати вже й у коридорах та надворі, але марно. Тоді громада вирішила за будь–яку ціну дочекатися очільника міста у залі засідань міськради. Майже через три години після початку мітингу він там усе ж з’явився і запропонував присутнім створити ініціативну групу для спільного «утрясання» тарифів. «Зустрічною» стала пропозиція пенсіонерів Мамаю написати заяву про відставку — для цього вони навіть принесли меру ручку й папір, але мер той аркуш порвав. А коли Сергій Каплін запропонував людям заблокувати двоє дверей, щоб не дати меру вийти, поки не скасують тарифи, міський голова ­встиг залишити залу через задні двері під охороною кремезних чоловіків. Присутні намагалися наздогнати міського голову через коридор, але там найвужчий прохід заблокувала міліція, до якої підтягнувся і спецпідрозділ «Беркут». Саме тоді пристрасті сягнули апогею й відбулася «гаряча» штовханина, під час якої декому таки нам’яли боки.

По тому люди продовжували чекати мера у залі засідань. Нардеп Каплін повідомив, що хтось нібито бачив, як міський голова залишав приміщення мерії... переодягнутим у міліцейську форму з насунутим на лоба кашкетом. Хай там як, але більш ніж через годину мер удруге з’явився перед громадою в сесійній залі — вже без краватки, у звичайному светрі. Й знову запропонував створити робочу групу за участю чотирьох опозиційних народних депутатів (до Капліна та Бублика згодом приєдналися БЮТівці Валерій Головко й Арсен Аваков) для тепер уже значно швидшого вирішення тарифного питання. Згадані нардепи продовжили перемовини з мером уже в його кабінеті.

Зрештою Головко вийшов до «найстійкіших» пенсіонерів і повідомив їм про те, що тільки–но на очах депутатів Олександр Мамай по телефону дав розпорядження начальникові комунального житлово–експлуатаційного об’єднання зупинити виписування платіжок із підвищеними тарифами. З тим, щоб уже найближчими днями міськвиконком «підтвердив» його офіційно.

Тільки після цього повідомлення стомлені шестигодинним мітингом немолоді люди залишили приміщення міськради й розійшлися. Виконуючи їхні вимоги, наступного дня, в суботу, виконком міськради на позачерговому засіданні скасував своє попереднє рішення. Тож тарифи у Полтаві поки що залишаються «старими».