Курс — на автентичність

01.10.2013
Курс — на автентичність

Гурт Dakh Daughters.

«Червона рута», яка цьогоріч зібрала близько 200 виконавців і гуртів з усієї України, до певного моменту була фестивалем, який зробив відомими багато цікавих українських колективів: і «Брати Гадюкіни», і «Кому вниз», і «Тартак», і «Танок На Майдані Конго». Зараз ця тенденцiя потрохи зникає, але сама легенда залишилася. Це як для хлопців бойове хрещення — якщо ти з 18 до 20 років пройшов армію, то ти мужик. А для музикантів — якщо тебе відзначили на «Червоній руті», то ти чогось вартуєш. «І нас, коли ми виходили на сцену, гріла ця думка», — говорить Павло Савельєв, соліст харківського гурту «Бандурбенд», який посів друге місце в жанрі рок–музики.

Останні десять років легендарна «Червона рута» зробила різкий крок у бік пропаганди фольклору та автентичної музики. Цього разу фестивальна програма була розділена на два напрями: власне фольклорний, куди ввійшли автентичне виконання народних пісень (як сольне, так і гуртове), народна музика, кобзарське мистецтво і навіть презентація давніх обрядів; і розважальний — рок– і поп–музика, а також такі жанри, як акустична, танцювальна та «інша». Однак в усіх колективах, відзначених журі фестивалю, теж домінувала саме автентична складова як у музиці, так і в манері виконання.

«Такою є концепція фестивалю, яка поєднує  глибинну українську національну визначеність музики, неповторність, самобутність і сучасність. Цього року гурти були дуже сильні, особливо в рок–музиці, акустичній, яка виросла з авторської пісні, та «іншій» музиці. У популярному жанрі спостерігається певна криза. Можливо, причиною цього є те, що не працює школа–майстерня, як це планувалося колись, немає відповідного репертуару», — каже один із членів журі, колишній художній керівник фестивалю Анатолій Калениченко.

Упродовж чотирьох днів на кількох фестивальних сценах, крім виступів учасників конкурсу, були також презентовані народні танці, ігри та забави, кобзарювання, майстер–класи народних майстрів, виставка українських народних інструментів. Гостями фестивалю стали хмельницький рок–гурт «Моторолла», а також народний артист України Тарас Петриненко. Однак чи то через погоду, чи через практичну відсутність реклами глядачів у такого знакового концерту було відверто мало.

А шкода. Цього року за рішенням журі фаворитами фестивалю стали харківський гурт «Свентояр» та «Штандари» із Вінниччини (рок–музика), акустичний гурт «Фолькнери» із Київщини та ще один проект, народжений під дахом театру «Дах» (даруйте за тавтологію) — фрік–кабаре Dakh Daughters. Останні, до речі, одразу ж після виступу на гала–концерті фестивалю мали запис на ТВі у програмі Марії Бурмаки «Музика для дорослих».

Має професійні записи гала–концерту і дирекція «Червоної рути». Однак питання, чи побачить український глядач ці виступи, поки що залишається відкритим — комерційні телеканали чомусь набагато охочіше крутять концерти Стаса Михайлова та «95 квартал». А дарма.