Потиснути руку Обамі

25.09.2013

Автомобільні затори, від яких потерпає Нью–Йорк, цими днями загрожують паралічем дорожнього руху в місті Великого Яблука. Центральні вулиці перекрито, влада звертається до автомобілістів з проханням пересісти на громадський транспорт принаймні до 1 жовтня. На вулицях чергують кілька тисяч поліцейських, співробітники ФБР та ЦРУ, а у східній частині Манхеттена, де розташована штаб–квартира ООН, на позиціях засіли снайпери.

Цього вимагають посилені заходи безпеки у зв’язку з відкриттям 68–ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Пік транспортного колапсу припав на вчора — день відкриття сесії, коли з трибуни Генасамблеї виступив президент США Барак Обама.

Головну увагу глава Білого дому очікувано приділив подіям у Сирії, на Близькому Сході загалом і в Північній Африці. Зокрема, Обама закликав міжнародну спільноту натиснути на сирійську владу й президента Башара Асада, щоб він дотримувався зобов’язань щодо передачі хімічної зброї під міжнародний контроль.

У засіданнях Генасамблеї ООН візьмуть участь щонайменше 130 глав держав та урядів, з них понад три десятки планували виступити в перший день. Серед них — і глава Української держави.

Перед засіданням Віктор Янукович отримав нагоду поспілкуватися з Бараком Обамою та першою леді під час офіційного прийняття і церемонії фотографування. Так принаймні повідомляє сайт Президента, хоча насправді «спілкування» передбачало лише протокольне рукостискання й обов’язкове «фото на пам’ять» iз президентом США та його дружиною Мішель.

Головні теми дебатів — питання міжнародної безпеки, бідності та економічного розвитку. Загалом упродовж роботи Генасамблеї з трибуни виступлять 84 очільники держав. Однією з найбільш очікуваних стане промова новообраного президента Ірану Хасана Рохані, на якого покладають великі сподівання на Заході. Як відзначає «Євроньюз», якщо під час виступів попередника Рохані, Махмуда Ахмадінеджада, дипломати на знак протесту виходили із зали, то цього разу навпаки — всі прагнуть туди потрапити. У США та Європі вірять, що за президентства Рохані вдасться вирішити проблему ядерної програми Тегерана.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>