Дебютна колія КОЛССа

25.09.2013
Дебютна колія КОЛССа

Велопрофі з «Бі–Ем–Сі» змагаються на ЧС в шоломах із «Джиро». (з офіційного сайта змагань.)

До минулого року здавалося, що чемпіонат світу з велошосе живе незалежним життям, і, на відміну від знаменитих велобагатоденок на кшталт «Тур де Франс» чи «Джиро д’Італія», де змагаються інтернаціональні «стайні», залишатиметься полем для міжнаціональних баталій. Однак потужне бізнес–лобі змусило керівництво Міжнародного союзу велосипедистів змінити регламент і відчинити двері ЧС для комерційних команд. Відтак другий рік поспіль шосейний «мундіаль» почався командною роздільною гонкою, в якій об’єднавчим фактором став не національний прапор, а приналежність спонсора. Спортивна складова від такого нововведення особливо не постраждала. Навпаки, глядачі, що стежили за перегонами на вулицях Флоренції, побачили запекле протистояння найсильніших колективів із профі–пелотону, які зазвичай змагаються на «Гранд турі».

Що й казати, якщо в чоловічій гонці золотого та срібного призерів — бельгійську «Омега–Фарма–Квік степ» та австралійську «Оріка Грінейдж» — розділили 0,81 секунди, а команда чинного переможця «Великої петлі» Кріса Фрума — «Скай» — дісталася фінішу лише третьою.

Дивуватися чемпіонському титулу «Омеги» — до слова, другому поспіль — особливо не варто, адже головним її двигуном у цій гонці був чемпіон світу в індивідуальній «розділці» 2011—2012 рр. німець Тоні Мартін. Йому допомагали француз Сільвен Шаванель, поляк Міхал Квятковський, голландець Нікі Терпстра, бельгієць Крістоф Вандевалле та словак Петер Веліц.

У гонці брало участь 35 «стаєнь», одна з яких мала український паспорт. Молода київська велокоманда КОЛСС в останній рік набрала непоганих обертів, тож 28–й результат (відставання 5 хв. 27 сек.), продемонстрований Віталієм Буцом, Андрієм Василюком, Михайлом Кононенком, Сергієм Лагкуті, Олександром Квачуком та Андрієм Хріптою, на дебютному ЧС — непоганий підсумок. Нагадаємо, КОЛСС перебуває лише на початку свого становлення, змагаючись у любительському дивізіоні «Континенталь».

Щодо жіночої командної «розділки», то в боротьбі 16 комерційних колективів не було українських повпредів, а найсильнішими виявилися американки зі стайні Specializied–Lululemon.