Балтика–12 — смак волейболу

25.09.2013
Балтика–12 — смак волейболу

Фрагмент матчу Німеччина — Росія, в якому російські фаворити зазнали нищівної поразки. (з сайта CEV.lu.)

Слідом за жіночим чемпіонатом Європи закрутилася боротьба і між найсильнішими чоловічими збірними Старого світу. Фінальний раунд XXVIII ЧЄ вперше проходить у двох країнах, які при цьому навіть не межують між собою, лише мають вихід до Балтики: у чотирьох містах Данії (це Копенгаген, Орхус, Оденсе й Хернінг) та трьох містах Польщі (Гданськ, Сопот, Гдиня). Як і в представниць слабкої статі, за «єврозолото» змагаються 16 команд. Української збірної серед учасників фінальної частини єврофоруму не було — стрибнути вище голови у відборі підопічні Юрія Філіппова не змогли. Тим часом після завершення групового етапу в ділі залишилося 12 колективів, що пробилися до стадії «плей–оф».

Система розіграшу волейбольного ЧЄ така: із чотирьох груп переможці напряму виходять до чвертьфіналу, а ще чотири путівки розігрують команди з других–третіх місць квартетів. Цікаво, що вся призова трійка попереднього Євро — серби, італійці та поляки — не змогла напряму пробитися до 1/4 фіналу нинішнього ЧЄ.

Чи не головну сенсацію першого етапу ЧЄ створила збірна Фінляндії (31–й номер світового рейтингу), яка в протистоянні з потужними збірними Сербії та Нідерландів несподівано виграла квартет С.

Тепер сербським та голландським волейболістам доведеться торувати шлях до топ–8 через матчі 1/8 фіналу. Там їхніми опонентами стануть, відповідно, команди Данії та Італії — третя й друга команди «пульки» А, де першість вибороли бельгійці.

Варто зазначити, що вихід збірної господарів до «плей–оф» у Данії сприйняли як подвиг — із непересічним успіхом місцеву команду в офіційному зверненні вітав навіть кронпринц Фредрік. А головний тренер данців Фред Стурм порівняв нинішній здобуток його підопічних з успіхом 21–річної давнини, коли він разом зі збірною США виграв «бронзу» Олімпійських ігор 1992 року.

Водночас здобути пряму перепустку до чвертьфіналу не змогли також олімпійські чемпіони й чинні переможці Світової ліги — росіяни. Їхнє турнірне життя ускладнили німці, котрі виграли в наших північних сусідів не тільки стартовий матч, а й загалом квартет D. Відтак на першому етапі «плей–оф» російським хлопцям доведеться помірятися силами зі словаками. А останню пару 1/8 фіналу складуть болгари та поляки, котрі завершили кваліфікаційний раунд у квартеті В на другому місці, слідом за французами. Відзначимо, що «Ле бльо» — єдина збірна ЧЄ–2013, яка здобула на груповому етапі максимально можливу кількість очок.

Першими невдахами турніру стали збірні Білорусі, Туреччини, Словенії та Чехії, які посіли у своїх квартетах останні місця.

А ТИМ ЧАСОМ…

На тлі першості Європи в Україні стартував національний чемпіонат у чоловічій суперлізі. Як і торік, його перша частина пройде без участі флагмана нашого волейболу. Харківський «Локомотив», згідно з регламентом, долучиться до боротьби вже на заключній стадії ЧУ, коли в коловому міні–турнірі чотири найсильніші команди розіграють медалі. До того часу «залізничники» змагатимуться у відкритій першості Росії. А вісім українських клубів визначатимуть трійку, до якої навесні наступного року й пристане багаторічний незмінний чемпіон.

Основним конкурентом «Локомотива» залишається «Кримсода» з Красноперекопська. У першому турі кримчани двічі «всуху» перемогли фарм–клуб «залізничників» — «Локо–Експрес». Також не віддав суперникові жодного сету «Фаворит» з Лубен, легко «розібравшись» з новачком суперліги — львівським «Баркомом».

 

ТАБЛО

Чоловіки. Чемпіонат Європи (Польща, Данія)

Група А. Бельгія — Білорусь — 3:0, Данія — Італія — 0:3, Білорусь — Італія — 1:3, Бельгія — Данія — 3:1, Білорусь — Данія — 2:3, Італія — Бельгія — 2:3.

Підсумкове становище: Бельгія — 8, Італія — 7, Данія — 2, Білорусь — 1.

Група В. Франція — Словаччина — 3:0, Польща — Туреччина — 3:1, Словаччина — Туреччина — 3:2, Франція — Польща — 3:1, Туреччина — Франція — 1:3, Словаччина — Польща — 1:3.

Підсумкове становище: Франція — 9, Польща — 6, Словаччина — 2, Туреччина — 1.

Група С. Словенія — Сербія — 3:1, Фінляндія — Голландія — 3:1, Сербія — Голландія — 3:2, Словенія — Фінляндія — 1:3, Голландія — Словенія — 3:1, Сербія — Фінляндія — 3:0.

Підсумкове становище: Фінляндія — 6, Сербія — 5, Голландія — 4, Словенія — 3.

Група D. Росія — Німеччина — 0:3, Чехія — Болгарія — 1:3, Німеччина — Болгарія — 3:2, Росія — Чехія — 3:0, Німеччина — Чехія — 3:0, Болгарія — Росія — 1:3.

Підсумкове становище: Німеччина — 8, Росія — 6, Болгарія — 4, Чехія — 0.

* * *

Українська суперліга. 1–й тур. «Кримсода» (Красноперекопськ) — «Локо–Експрес» (Харків) — 3:0, 3:0; «Хімпром» (Суми) — ВНАУ (Вінниця) — 3:2, 0:3; «Буревісник» (Чернігів) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 3:1, 3:0; «Фаворит» (Лубни) — «Барком» (Львів) — 3:0, 3:0