Убивчий шопінг

24.09.2013
Убивчий шопінг

Під час операції зі звільнення заручників. (Рейтер.)

У столиці Кенії Найробі кілька днів тривала кримінально–терористична драма. Минулої суботи бойовики ісламістського угруповання «Аш–Шабаб» захопили торговельний центр «Вестгейт», популярний не лише серед заможних мешканців міста, а й серед іноземних туристів. Як заявив у коментарі Бі–Бі–Сі представник організації, це «відповідь на присутність кенійських військ у Сомалі».

У той час, коли бойовики, кидаючи гранати й стріляючи з автоматів, увірвалися в будівлю, там саме відбувалося дитяче свято. Серед загиблих, яких станом на вчора було щонайменше 70 осіб (точна цифра невідома, оскільки деякі приміщення величезного ТЦ залишалися під контролем нападників), є й діти.

Терористи по суті взяли в заручники всіх відвідувачів шопінг–молу, хоч деяким із тих, хто перебував найдалі від епіцентру атаки, вдалося потім вислизнути. До таких щасливчиків належать і люди, які сховалися від терористів у різних закапелках і вийшли зі своїх схованок після того, як терористи залишили ці приміщення й пішли далі вглиб після приходу поліції та військових.

Операція зі звільнення заручників відбувалася в кілька етапів упродовж суботи, неділі та понеділка. Учора станом на 16:30, коли верстався цей номер, у будівлі тривала перестрілка. За даними місцевої влади, приблизно 10—15 бойовиків, відступаючи під натиском військових, забарикадувалися в приміщенні з вікнами й перегородками із куленепробивного скла.

Поранення, в тому числі тяжкі, на той час отримали понад 300 людей, серед яких є громадяни Австралії, Великої Британії, Гани, Індії, Канади, Китаю, Нідерландів, Нової Зеландії, Перу, США, Франції та ПАР. Точної інформації про те, скільки саме заручників залишалося під контролем терористів, військові надати не змогли.

А ТИМ ЧАСОМ...

З огляду на надзвичайні події в Найробі, Міжнародний кримінальний суд ухвалив рішення на тиждень відкласти слухання у справі віце–президента Кенії Вільяма Руто. Його звинувачують у воєнних злочинах, але на час НП судді дозволили Руто залишити Гаагу й повернутися до Найробі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>